Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Što je selekcijski intervju?

Prilikom traženja posla trenutak do kojeg želite doći je poziv na intervju. Dobar životopis i molba omogućili su vam ulazak u 'uži krug' i sada vam se pruža prilika za direktnu prezentaciju potencijalnom poslodavcu.

Na selekcijski intervju se može gledati iz perspektive posloprimca i perspektive poslodavca. Obje se strane međusobno procjenjuju. Posloprimcu se pruža prilika za detaljnije upoznavanje tvrtke i 'prodaju' sebe. Poslodavac želi predstaviti tvrtku i stvoriti što potpuniju sliku o kandidatu.

Tijekom selekcijskog intervjua poslodavac ocjenjuje motivaciju kandidata, njegove komunikacijske vještine i osobnost, te mogući doprinos kandidata tvrtki. Očito je da se radi o obostranom interesu, i poslodavca i posloprimca, da selekcijskim intervjuom prikupi što je moguće više korisnih informacija o drugoj strani.

Često ćete tijekom selekcijskog procesa biti pozvani na više od jednog intervjua. Za intervju je potrebno minimalno dvije osobe, ispitivač i kandidat, međutim u tzv. Panel intervju je uključen veći broj ispitivača.

Po svom obliku intervju može biti strukturiran, polustrukturiran i slobodan.

Strukturirani intervju

Svim kandidatima se postavljaju ista pitanja, formulirana prema zahtjevima konkretnog radnog mjesta. Strukturirani intervju nastoji stvoriti što objektivnije uvjete - svi kandidati ispitani su po istim kriterijima i svima je pruženo jednako vrijeme za predstavljanje.

Polustrukturirani intervju

Podrazumijeva unaprijed određeno područje o kojem će se govoriti, no ne i pitanja koja će se postavljati.

Slobodni intervju

Ispitivač nema unaprijed određena pitanja koja će postaviti kandidatu, već pušta da se kroz intervju otvaraju određene teme.

Trajanje intervjua je varijabilno. Ovisi o složenosti radnih zadataka i o poziciji za koju se natječete. Intervju može potrajati od petnaestak minuta pa sve do više od sat vremena.

Bez obzira koliko intervju traje, potrudite se da vi pričate barem 50 posto vremena! Morate pokazati svoju osobnost, istaknuti svoja dostignuća i dokazati svoju motivaciju, te se stoga izborite za svoje vrijeme!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.