Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Prije selekcijskog intervjua

Nakon što vas poslodavac obavijesti o vašem ulasku u 'uži krug' selekcijskog procesa te ugovori točno vrijeme i mjesto održavanja intervjua potrebno je izvršiti određene pripreme. Što učiniti prije odlaska na ugovoreni intervju?

Raspitajte se o tvrtki koja raspisuje natječaj
Primjerice, posjetite web stranicu tvrtke, ako postoji. Također, u knjižnici prelistajte novine od zadnjih tjedana i potražite spominje li se tvrtka u nekom od članaka. Ako se tvrtkinim dionicama trguje na javnim tržištima dionica (Zagrebačka burza) proučite kretanje cijena i na web stranicama tržišta pokušajte saznati osnovne podatke o tvrtki. Uz to, u Sudskom registru trgovačkih društava možete naći osnovne podatke o skoro svim važnijim hrvatskim tvrtkama. Naročito obratite pažnju na Misiju tvrtke, ako takvo što pronađete, a to bi predstavljalo skup najvažnijih vrijednosti i ideala tvrtke.

Raspitajte se o konkretnom poslu koji se nudi
Saznajte koja su znanja, vještine i sposobnosti potrebne za obavljanje određenih radnih zadataka. Razmislite koje uvjete zadovoljavate i u kojoj mjeri. Budite iskreni i što je moguće objektivniji u samoprocjeni.

Razmislite što biste još htjeli znati o poslu koji se nudi
Osmislite konkretna pitanja koja ćete postaviti prilikom intervjua za posao. Postavljanjem dodatnih pitanja ostavljate dojam zainteresiranosti i motiviranosti za određenu poziciju.

Dobro proučite svoj životopis
Prije samog odlaska na ugovoreni intervju dobro proučite životopis kako se ne bi doveli u neugodnu situaciju iznošenjem netočnih datuma ili ne sjećajući se koje ste detalje spomenuli u životopisu, a koje biste trebali naglasiti tijekom intervjua.

Ponovite vašu '2-minutnu prezentaciju'
Često ćete se tražeći posao naći u poziciji da se od vas traži da u minutu ili dvije kažete nešto o sebi. Nemojte to prepustiti trenutnoj inspiraciji! Osmislite i uvježbajte svoju '2-minutnu prezentaciju'. Smislite kratku i jasnu prezentaciju samoga/same sebe. U svoju prezentaciju svakako uključite:

  • podatke o obrazovanju (gdje ste se obrazovali, za što, titule)
  • opis zadnjeg radnog mjesta (tvrtka, čime se bavi, koje je vaše radno mjesto, što trenutno radite)
  • opis nekog prijašnjeg posla kojim ste stekli iskustvo koje bi vam moglo pomoći pri novom poslu (gdje, kada, kako i zašto smatrate da bi vam to koristilo za novi posao)
  • specijalne vještine (ovaj dio prilagođavajte konkretnom poslu za koji se natječete)
  • strane jezike (ako je vaše znanje izvrsno/dobro istaknite to, navedite eventualni boravak u inozemstvu, načine na koje ste se sami usavršavali)
  • zašto tražite novi posao i što od njega očekujete

Napišite u kratkim crtama što želite spomenuti, ispričajte na glas onoliko puta koliko vam je potrebno da steknete tečnost izlaganja. Zamolite druge za pomoć. Zamolite prijatelje ili članove obitelji da vas saslušaju i iznesu svoje mišljenje o vašoj prezentaciji. Razmislite i u skladu s time izmijenite ono što nije bilo dobro. Ukoliko se od vas očekuje znanje stranog jezika, na gore navedeni način pripremite i uvježbajte Vašu '2-minutnu prezentaciju' na stranom jeziku budući da postoji velika šansa da se od vas traži i predstavljanje na jeziku koji ste naveli da poznajete.

Ponovite najčešća pitanja na intervjuima i odgovore na njih
Postoje određena pitanja koja se ponavljaju u gotovo svim selekcijskim intervjuima. Pripremite odgovore na takva pitanja. Sigurnim i staloženim odgovaranjem djelujete samouvjereno i kompetentno te ostavljate pozitivan dojam na ispitivača.

Pripremite brojeve telefona osoba koje bi vam mogle dati preporuke
Korisno je unaprijed razmisliti o osobama koje bi vam mogle dati preporuku te zabilježiti njihove brojeve telefona kako biste ih mogli dati ispitivaču ukoliko vas to zatraži. Izvor preporuke može biti bivši poslodavac, suradnik, profesor… no, vodite brigu o tome da kontaktiranje te osobe ni u kome smislu ne bude negativno iskustvo za nikoga.

Razmislite što ćete obući
Ne postoji pisano pravilo o tome što obući, međutim, odabir vaše odjeće značajno djeluje na prvi dojam koji stvarate kod ispitivača. Budite uredni i čisti, obucite se pristojno i profesionalno, u skladu s pozicijom za koju se natječete.

Pripremite svoj 'prezentacijski materijal'
U oglasima za posao često se traže određeni dokumenti. Sakupite ih unaprijed! Pripremite na jednom mjestu sve one dokumente koji bi vam mogli zatrebati u vašoj potrazi za poslom.

  • Životopis (hrvatski, engleski…)
  • Domovnica
  • Svjedodžbe o završenoj srednjoj školi
  • Diplome
  • Svjedodžbe o završenim tečajevima (strani jezik, informatički tečajevi, daktilografija…)
  • Preporuke
  • Nagrade i priznanja

U tu svrhu uzmite poseban fascikl u kojem ćete uvijek imati spremljen 'prezentacijski materijal'. Fotokopirajte sve gore navedene dokumente i napravite 'rezervni prezentacijski materijal' koji držite u zasebnom fasciklu.

Dobro se odmorite i naspavajte
Kako bi vaše predstavljanje i sveukupni dojam bio što bolji, važno je da djelujete i budete odmorni i svježi. Prije odlaska na intervju za novi posao organizirajte svoje vrijeme tako da se adekvatno pripremite i time smanjite izvore nepotrebnog stresa.

Na intervju dođite u točno dogovoreno vrijeme
Ni prerano ni prekasno! Imajte na umu da poslodavac ima niz svakodnevnih obaveza te da preranim ili prekasnim dolaskom na intervju narušavate njegov raspored i ostavljate dojam nemarnosti. Dakle, dajte sve od sebe da vaš dolazak bude u točno dogovoreno vrijeme.

Nemojte pušiti ili piti alkoholna pića prije intervjua
Dim cigarete će vam se uvući u odjeću i kosu, što sigurno ne ostavlja pozitivan dojam na nikoga! Čak i ako popijete samo jedno lagano alkoholno piće, u razgovoru bi se mogao osjetiti zadah.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.