Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Psihologijsko testiranje i upitnik osobnosti

Psihologijski testovi nisu magija. Oni procjenjuju informacije koje dajete ispitivaču. Zapravo, točnost rezultata testa ovisi o tome koliko pažljivo i ozbiljno sami odgovorite na pitanja koja su vam postavljena.

Od čega se sastoji psihologijsko testiranje?
Psihologijski testovi su provjerena, objektivna i pouzdana metoda mjerenja koja predviđa najvjerojatnije ponašanje osobe u određenim situacijama.

Psihologijsko testiranje u selekciji može se sastojati od testova kognitivnih sposobnosti, upitnika ličnosti, testova opće kulture i informiranosti, testova znanja, motivacijskih upitnika, upitnika radnih vrijednosti, testova psihomotoričkih sposobnosti i drugih instrumenata ovisno o potrebama poslodavca i zahtjevima radnog mjesta.

Čemu služi psihologijsko testiranje?
Psihologijsko testiranje razvijeno je za ispitivanje sposobnosti, interesa, stila rada, osobnosti i motivacije. U upotrebi su tisuće različitih vrsta testova. Iako vam se može činiti da je njihova osnovna svrha da proniknu u skrivene predjele vašeg uma, njihova stvarna namjena je da ukažu na vaše prednosti i slabosti u različitim situacijama na radnom mjestu. U nekim slučajevima, testovi su usko vezani uz određeni posao. Na primjer, za posao arhitekta provjeravat će se kandidatovo razumijevanje prostornih odnosa, a za posao tajnice sposobnost istovremenog obavljanja različitih zadataka.

Koristi li psihologijsko testiranje samo poslodavcu ili može pomoći i vama?
Prije nego što vas obuzme neizvjesnost i panika uoči najavljenog testiranja, pokušajte razmisliti o njegovim pozitivnim stranama:

•  ako nemate potrebne formalne kvalifikacije za posao, testiranje će vam pružiti mogućnost da iskažete svoje sposobnosti i pokažete da ste sposobni intelektualno udovoljiti zahtjevima posla,

•  primjenom psihologijskih testova povećava se pravednost selekcijskog procesa. Kako valjani testovi ne diskriminiraju obzirom na dob, spol i kulturu, njihova uporaba može smanjiti subjektivnu pristranost i povećati pravednost procesa za sve kandidate,

•  ukoliko poslodavac ima osjećaj da se ne biste uklopili u radno okružje, testovima i upitnicima može se objektivno pokazati je li to uistinu tako. Postoji mogućnost da ne biste bili zadovoljni na tom radnom mjestu,

•  kakvi god bili rezultati, možete ih iskoristiti u svoju korist. Steći ćete vrijedan uvid u vlastitu ličnost i svoje potencijalne sposobnosti, i te informacije možete iskoristiti za usmjeravanje svoje karijere i vlastitog života u željenom i zadovoljavajućem smjeru.

•  ukoliko želite bolje upoznati sebe i svoju osobnost, ispunite kratak Upitnik osobnosti.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.