Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Traženje posla je posao s punim radnim vremenom

Ne možete tražiti posao kao 'usputnu aktivnost' i žaliti se kako nema posla! Traženje posla zahtjeva potpun angažman. Morate smisliti plan aktivnosti i svaki dan provesti puno radno vrijeme u provođenju plana i smišljanju novih načina pronalaska posla kakvog želite i zaslužujete!

Nitko vam neće pomoći ako si sami ne pomognete. Ne budite lijeni. Iskoristite sve mogućnosti koje vam stoje na raspolaganju. Surfanje internetom, praćenje novinskih oglasa, neformalni razgovori s poznanicima i direktni upiti upućeni tvrtkama na koje ciljate, trebali bi biti dio vaših svakodnevnih aktivnosti.

Internet

Na internetu ćete danas naći oglašeno više slobodnih radnih mjesta nego u svim dnevnim novinama zajedno. MojPosao i općenito web stranice za internetsko regrutiranje također pružaju mogućnost ostavljanja životopisa u bazi podataka. Poslodavci koriste internetske baze podataka za prve faze regrutiranja i ovo vam može biti savršena prilika za prezentaciju. Pri unosu podataka vodite računa da se baza pretražuje po ključnim riječima i da stoga vaš životopis mora sadržavati riječi važne u opisu posla kojeg biste željeli raditi. Pazite da informacije u životopisu (radno iskustvo, dodatna edukacija, kontakt informacije) redovito revidirate.

Korporacijske web stranice

Korporacijske web stranice također često sadržavaju informacije o raspoloživim radnim mjestima i predviđaju mogućnost ostavljanja životopisa u bazi podataka tvrtke. Ovo je najbrži i najizravniji način da stupite u kontakt sa željenim poslodavcem te da vaši podaci ostanu u njegovoj bazi podataka za potrebe budućih natječaja.

Dnevne novine

Svaki dan prolistajte dnevne novine, a povremeno provjerite i tjednike ili mjesečnike. Svaka informacija je dobrodošla! Bitno je da reagirate na vrijeme. Ne želite da vaša prijava stigne među zadnjima, kada je poslodavac već izdvojio nekoliko interesantnih kandidata.

Izravan kontakt s poslodavcem

Javite se direktno tvrtki u kojoj želite raditi. Pokušajte saznati ime odgovorne osobe i pošaljite joj vaš životopis ili upit za eventualni razgovor. Pokucajte na vrata manjih tvrtki i upitajte ih da li bi osoba vašeg profila mogla biti interesantna za razvoj njihovog poslovanja.

Kontakti

Iskoristite svaku priliku za 'ispipavanje' informacija. U razgovoru s prijateljima, poznanicima, susjedima i rođacima spomenite da tražite posao i pokušajte saznati kakva je situacija u tvrtkama u kojima rade. Možda negdje uočite priliku za svoj nastup!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.