Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Nova karijera - zašto ne?

Osjećaj zarobljenosti u vlastitoj profesiji ponekad dosegne takve razmjere da misao o ponovnom početku pulsira svakodnevno. Je li vrijeme za novi početak?

Nova karijera - zašto ne?

Najveća prepreka na putu osobnog razvoja prvenstveno je strah od novog i nepoznatog. Zašto riskirati sigurno radno mjesto ako se može hodati po već utabanim stazama? Pogledajte na kojoj ste od navedenih stepenica straha kad je u pitanju promjena posla.

1. stepenica: Nemam iskustva u tom području

Bez obzira što vaša željena profesija nema veze s trenutnom, to ne znači da ne posjedujete potrebne talente za novi posao. Pravo je pitanje, zapravo, jeste li svjesni svojih potencijala? Možda posjedujete talente kojima se u životu niste dovoljno posvetili, ali oni neupitno postoje. Pokušajte ih bolje upoznati kroz hobije, literaturu koja će vam približiti tematiku, kroz rad prijatelja i poznanika koji taj posao rade te kroz traženje uzora među poznatima. Svoje novootkrivene talente uvijek možete iskušati kroz volontiranje ili kao ispomoć tvrtkama koje traže dodatne kadrove za privremene poslove i projekte.

2. stepenica: Ne mogu si priuštiti promjenu

Nitko ne želi riskirati dobro plaćen posao u zamjenu za neizvjesnost. No ako učestalo vodite unutarnje monologe o promjeni, možda je dobro za početak napraviti mali plan 'prijelaza'. Taj plan može uključivati dodatno usavršavanje kroz neki period (pa čak i višegodišnji!), odvajanje financijskih sredstava za pripravničke dane i sl. Oni ambiciozniji mogu započeti paralelnu karijeru te se vikendima i poslije službenog radnog vremena posvetiti svojoj skrivenoj ambiciji. Ipak, ne valja je previše skrivati od trenutnog poslodavca, pa je uputno konzultirati se s njime ako postoji mogućnost da dodatni posao utječe na onaj primarni.

3. stepenica: Prestar/a sam za novi početak

Sociološka su istraživanja puna argumenata koji opovrgavaju ovakvo stajalište! Prema Gail Sheeney, upravo su sredovječni zaposlenici najproduktivniji, a nije jedina koja je to dokazala. Nadalje, 'odraslo doba' u rasponu između 45. i 75. (pa čak i više!) godine života najkreativnije je te smirenije životno razdoblje i kao takvo idealno za nove stvaralačke podvige.

4.stepenica: Jedva izdržavam redovni ritam, otkud mi energije za dodatne obveze?!

Imati jasnu viziju onoga što želite biti/raditi dovoljan je pokretač skrivenih rezervi energije. Plan koji slijedi viziju dodatan je plus – organizacija štedi vrijeme. Nemojte dopustiti da vas savladaju nesigurnost i pesimizam! Ipak, budite realni, promjena ne dolazi preko noći, no uz dovoljno truda kad-tad će nastupiti. 

Ako još uvijek sumnjate u vrijednost novog početka razmislite o slijedećem: istraživanje znanstvenika s pokazalo je kako zaposlenici koji su zadovoljni svojim poslom žive dulje. Zadovoljstvo poslom dolazi ispred pravilne prehrane, genskih predispozicija i redovnog vježbanja. Spremni?

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.