Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Ostanite fokusirani

Multitasking je riječ kojom većina može obuhvatiti svoje svakodnevne radnje. Istovremen rad na više projekata, često različitih, zahtjeva koncentraciju koju je ponekad teško postići, a još teže održati.

Poslovno okruženje gotovo nikad ne pruža idealne uvjete za rad. Uredi su često dijeljeni, pa ako već ne postoje izravne upadice, uvijek netko prolazi ili treba nekog drugog, tu su i male konferencije onih s viškom vremena, tehničko održavanje dok pregovarate s važnim klijentom i slične blagodati koje užurbani tempo pruža. Ako se počinjete osjećati kao da gubite konce te biste najradije otišli na godišnji na Tibet, probajte neke od sljedećih metoda organizacije;

Budite nedostupni za promjenu
Divno je biti osoba na koju se svi mogu osloniti i tražiti pomoć te je dobiti onog trena kad vam pokucaju na vrata, no ako takva uslužnost nagriza kvalitetu vašeg rada, zapitajte se što je važnije. Dozvolite si malo nedostupnosti – zatvorite ured, stavite natpis 'Sastanak u tijeku' i uzmite vrijeme koje vam je potrebno. Najvažnije, naučite reći ne, pa i pod cijenu da se neki uvrijede – ako vas kolege cijene, shvatit će.

Zanemarite mailing koji nije prioritetan
Sigurno na vašu adresu stiže kompletna uredska korespondencija, ali je li zaista nužno da na mail koji primite u 13:45 odgovorite minutu kasnije? Osim ako nema high priority naznaku ili je direktno naslovljen na vas, odgovorite kasnije. Također probajte razdvojiti osobne mail accounte i poslovne. Privatne mailove šaljite poslije radnog vremena i po mogućnosti iz sigurnosti doma.

Ugasite sve chat programe
Slatki mali chat programi koji okupiraju vaš tray odlični su za ekspresnu komunikaciju, ali ona ujedno proždire vremenske resurse i pažnju, a toga su svjesni i vaši šefovi. Dakle, izdržite i recite svojim online prijateljima da ćete im se javiti navečer ili staromodnim putem – telefonski.

Isplanirajte telefoniranje
Čak se i poslovni razgovori mogu odužiti ukoliko nisu pravilno tempirani. Sastavite popis kontakata za tekući dan uz koje navedite osnovne ideje i pitanja, time ćete ujedno i smanjiti potrebu da iste ljude zovete više puta.

Udahnite
Toliko ste u središtu zbivanja da vas već hvata vrtoglavica, broj uredskih kaktusa iznenada se čini udvostručen, a koordinacija misli i riječi ostavlja dojam da ste zreli za 'promatranje'. Jasno vam je da je vrijeme za timeout. Izađite na balkon, udahnite zrak, promatrajte zelenilo, zažmirite i pohvatajte misli. Ponekad je potrebna i manja šetnja da se stvari poslože na svoje mjesto. U svakom slučaju, mentalnu formu treba održavati kao i fizičku.

Zapisujte
Znate kako se kaže, pametan piše… Vizualni podsjetnici mogu dugoročno uštedjeti golemu količinu vremena koja bi bila potrebna da se neke stvari izvrše tek naknadno. Ujedno vam pomažu i da ne skrenete s puta radnih zadataka, a i daju određen osjećaj postignuća kada znate da možete prijeći na sljedeći task

Posložite radni stol
Pogledajte svoj stol i ladice. Znate li za većinu stvari gdje se nalazi ili ipak trebate malo vremena da se sjetite, pa još malo dok ih stvarno pronađete..? Tematski podijelite radni prostor i po mogućnosti kronološki. A ne zaboravite ni na dokumente na tvrdom disku. Ako vam već par tjedana sve radi nekako usporeno, zamolite sistemce da vam pogledaju računalo, potom reorganizirajte mape i mailove i krenite svježi u nove radne pobjede!

 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.