Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Moć motivacije

Onako kako nas u privatnom životu izbaciti iz takta mogu samo roditelji, tako nadređeni ima posebnu moć uljepšati ili upropastiti dan svojim zaposlenicima.

Ako ste u ulozi nadređenog onda ste zasigurno i svjesni svoje moći, odnosno učinka kojeg vaše geste, pogledi, intonacija imaju kada komunicirate poruke suradnicima. Dokle god ne manipulirate služeći se utjecajem svoje pozicije, komunikološka harmonija je izgledna, a da bi izbjegli reputaciju najomraženije osobe u tvrtki prođite kroz nekoliko sljedećih savjeta koje su iskusni HR manageri uobličili;

Kako dođete na posao takav će vam dan biti..i ne samo vama Nitko ne voli galopiranje jutarnje nervoze po hodnicima, posebno ako nije poznat uzrok takvom ponašanju. Ako svojim držanjem odašiljete poruku premorenosti i nezadovoljstva budite sigurni da će taj osjećaj prostrujati kroz tkivo organizacije – zaposlene. Vaš dolazak i prve minute sa suradnicima od presudnog su značenja za klimu ostatak dana, zato se udaljite od unutarnjeg Mrguda, barem naizgled. Ušetajte sa osmjehom na licu, samopuzdani i spremni da motivirate ljude.

Koristite jednostavne no jake motivirajuće riječi
Riječi kao 'hvala' i 'molim' u današnje u vrijeme podcijenjene, no još uvijek imaju jak utjecaj na primatelja. Ne zaboravite pohvaliti suradnike za dobro obavljen posao; doslovno tim riječima. Ako ste spremni izdvojiti još koji kompliment iz svoje sakrivene baze atributa, tim bolje. Pohvala je sredstvo motivacije još od najmanjih nogu, zato prolazi kod svakoga.

Znajte što ljudi očekuju
U knjizi «Zašto zaposlenici ne rade što se od njih očekuje..» Ferdinand Fourise navodi kako je postavljanje jasnih ciljeva prva greška svih rukovoditelja. Naime, oni često misle da su ciljevi svima jasni, samo zato jer su proizvod njihovog razmišljanja i načina komuniciranja. Drugi faktor je nedosljednost u pogledu postavljanja tih ciljeva, te se rade drastične promjene usred projekta a sve negativne posljedice se obijaju o izvršitelja. Takvo ponašanje može uzrokovati stav među zaposlenicima da je njihov nadređeni nesposoban raditi svoj posao, odnosno da ni sam ne zna što želi. A to ne potiče nikoga, već samo suprotno.

Omogućavajte redovan feedback
Kada ste postavili cilj a on se bliži izvršavanju, omogućite pravovremenu povratnu informaciju o učinkovitosti odnosno zadovoljstvu postignutim. Tako ćete ne samo spriječiti gubitak resursa koji bi uslijedio kod naknadnih prepravaka nego i potaknuti zaposlenika jer će imati osjećaj da netko prati njegov rad i ispod površnog nadgledanja.

Potrebne su pozitivne ali i one manje pozitivne posljedice
Pravedan, progresivan disciplinski sustav motivira više od onog isključivo negativističkog ili predvidljivog sustava nagrađivanja. Ukoliko dođe do neispunjavanja zadataka i postavljenih ciljeva važno je razjasniti gdje je problem te dati do znanja da uvijek postoji mogućnost poboljšanja. Sustav uključuje savjetovanje vezane uz izvedbu, pisane i usmene prigovore i sl. Zaposlenici moraju znati što mogu očekivati; bilo dobro ili loše.

 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.