Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U 7 dana do novog posla

Kako tražite posao? Malo prosurfate, raspitate se kod prijatelja, pošaljete CV i čekate. I nakon mjesec dana još uvijek čekate? Promijenite pristup!

U 7 dana do novog posla

Kao što kažu autori knjige – traženje posla je posao s punim radnim vremenom, a konzultant Marty Nemko koji je uspješno usmjerio nekih 2000 karijera, predlaže 7-dnevni aktivizam koji garantira pozitivan pomak. Jedna od prednosti 7-dnevnog aktivizma jest i ta što se povećava mogućnost biranja kada Vam poslodavci istovremeno odgovore na vašu molbu. Dakle, nedjelju iskoristite za 'punjenje baterija' a radni tjedan započnite planom aktivnosti;

Ponedjeljak

Napišite životopis – to ne znači na brzinu našvrljati par podataka i očekivati da će vas netko shvatiti ozbiljno. Za još profesionalniji učinak, potražite neki od CV predložaka prema kojima možete vizualno urediti svoj životopis. Ne zaboravite naglasiti svoja postignuća i odgovornosti kraj poslova koje ste obavljali, kao i vremenski period. Za ostale tips'n'tricks pogledajte našu rubriku Šalabahteri. Nakon što ste saželi svoj lik i djelo na papir, pitajte prijatelje za mišljenje. Ujedno vježbajte prezentaciju koju ćete održati bilo u telefonskom ili direktnom kontaktu s poslodavcem.

Utorak

Napravite popis 25 poslodavaca za koje biste voljeli raditi, neovisno o tome oglašavaju li trenutno slobodna radna mjesta. Pritom obratite pozornost na male, rastuće tvrtke u blizini vašeg prebivališta, a ne samo velike kompanije. Po odabiru, izdvojite 15ak minuta za svaku tvrtku i istražite njeno poslovanje, identitet, nedavne aktivnosti i sl. To su vrijedne informacije koje vas na intervjuu mogu lansirati u uži krug. Ponekad za tvrtku proces zapošljavanja vodi specijalizirana agencija, pa nemojte i njih zaboraviti uključiti na listu poslodavaca. Potom kontaktirajte 25 ljudi koji vam na neki način mogu pomoći sa zapošljavanjem, s posebno ako imaju insajderske informacije o nekoj od 25 tvrtki na koje ciljate.

Srijeda

Telefonski ili e-mailom prvo kontaktirajte sve one koji se ne nalaze u vašem top 25 već su vam na neki način preporučeni. Pokušajte razgovarati s direktno nadređenim ili nekim iz odjela za ljudske resurse. Budite uporni no ugodan sugovornik. Nakon uvodnog predstavljanja (koje optimalno traje 30 sekundi) pokušajte dogovoriti sastanak. Posjetite korporacijske web stranice ciljanih tvrtki i prijavite se na bilo koje oglašeno mjesto u okviru vaših. U svojoj molbi pozovite se na kontakt osobu te objasnite zašto ste prava osoba za tu poziciju. Pri samom kraju ubacite rečenicu-dvije koja sažima vaša saznanja o kompaniji. Cilj je da se prijavite za pozicije u 10 od 25 tvrtki. Kad ste to obavili, nastavite potragu.

Četvrtak i petak (a može i subota)

Ako i niste pronašli otvorena radna mjesta kod svih 25 poslodavaca, pošaljite kratku molbu na e-mail, po mogućnosti nečiji osobni kako biste osigurali da neće završiti s hrpom spama koje tvrtke dobivaju na svoje službene adrese. Pazite da ne šaljete isti e-mail na više adresa, odnosno da to ne bude vidljivo. Ukoliko nakon tjedan dana ne dobijete nikakav odgovor, sljedeći korak je telefonsko kontaktiranje. Ne libite se ostaviti i glasovnu poruku u kojoj jasno stoji razlog vašeg kontakta.

Naravno, velika je vjerojatnost da vam neki od poslodavaca nikad neće odgovoriti, ali neka vas to ne obeshrabri, barem znate da ste učinili sve što je bilo u vašoj moći. Uostalom, cilj je pomaknuti se s nule, a ovako već imate 25 šansi više za dobivanje posla.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.