Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zaposlenicima ugradili silikonske čipove

Zaposlenicima koji su volontirali tehnološkom projektu za obilježavanje u svrhu nadzora uredske opreme, ugrađeni su sićušni silikonski čipovi.

Nekim zaposlenicima u uredu glavnog meksičkog pravobranitelja, još 2004. godine bili su ugrađeni tzv. RFID čipovi, kako bi se ograničio pristup zabranjenim zonama.

Ugrađujući ih u zaposlenike, u tvrtki CityWatcher.com, vjeruju kako će to biti prva upotreba tehnologije na živim ljudima u SAD-u.

Izvršni direktor tvrtke, Sean Darks, također ima u sebi identičan čip, a navodi kako ne bi tražio da netko učini nešto što i ja sam ne bih učinio. Niti jedan od zaposlenika nije primoran ugraditi čip u sebe kako bih zadržao posao.

Prema Darkovim riječima, čipovi su veličine jednog rižinog zrna, a liječnik ih ugrađuje u podlakticu ispod kože.

Čipovi funkcioniraju na principu identifikacijskih kartica, prilikom ulaska u prostorije tvrtke, a Dark navodi kako to ne znači kako njegova tvrtka prati kretanje svojih zaposlenika. Dark to potkrepljuje objašnjenjem kako je riječ o pasivnom čipu koji ne odašilje nikakav signal.

Tako se uz pomoć tehnologije, koja se pojavila još prije Drugog Svjetskog rata, ali se u međuvremenu razvila u bezbroj preinaka za praćenje kućnih ljubimaca, automobila i komercijalnih roba, počela "pratiti" i radna snaga.

(V.K.)
Izvor:
CNN

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.