Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U Americi se pušenje na radnom mjestu dodatno plaća

U Americi sve veći broj poslodavaca, javnih i privatnih, zahtijeva od zaposlenika-pušača da dodatno plaća zdravstveno osiguranje. Poslodavci ovim potezom žele motivirati zaposlenike da prestanu pušiti, ali žele i smanjiti zdravstvene troškove tvrtki i                    svojih zaposlenika.

Linda Cushman, viši zdravstveni savjetnik u Hewitt Associatesu, tvrtki koja se bavi HR-om i uslugama, smatra da pušači koštaju kompaniju 25% više nego nepušači. Uvođenje ovakve mjere ekonomično je za tvrtku - smatra Cushman.

S njom se slaže Tara Connell, glasnogovornica tvrtke McLean koja smatra da pušenje loše utječe na zaposlenike, dok je zdraviji zaposlenik, svakako bolji za tvrtku.

Poslodavci u javnom sektoru također sve više pokušavaju odviknuti pušače od svojih navika. Država Alabama od 1. listopada 2005. uzima 20$ na mjesec više pušačima nego nepušačima. Država Georgia uzima čak 40$ na mjesec. Ukoliko uhvate zaposlenika da je lagao u vezi pušenja, odnosno tvrdio da ne puši, a zapravo puši, moglo bi mu se dogoditi da izgubi zdravstveno osiguranje na godinu dana.

Gdje li će to sve završiti? - pita se Jim Clark, pušač i vlasnik tvornice duhana u Cincinnatiju. Hoće li početi naređivati radnicima da ne smiju nositi plavu odjeću ponedjeljkom ili voziti zeleni automobil četvrtkom?

Lewis Maltby, predsjednik Nacionalnog instituta za radnička prava smatra da tjeranje pušača da više plaćaju zdravstveno osiguranje nije samo po sebi pogrešno već zabrinjavajuće zbog zaračunavanja ostalih poreza koji bi se mogli nametnuti.

Želimo li doista živjeti u svijetu u kojem će nas poslodavci kažnjavati za sve nezdravo što radimo u privatnom životu? - rezolutan je Lewis.

Neki poslodavci su se okrenuli čak i strožim mjerama kažnjavanja zaposlenika-pušača. Otpuštaju ih čak i ako puše kad nisu na poslu.

Smatram da kompanije ne bi trebale određivati zaposlenicima što da rade kad ne rade - rekao je Jim Wendling, zaposlenik u tvrtki u Cincinnatiju koja još nije uvela restrikcije protiv pušenja, ali anketa koju je Wendling nedavno popunio mogla bi ih, prema njegovom mišljenju, nagnati na taj potez.

(T.K.)
Izvor:
CNN

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.