Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Čini li poslovno odijelo čovjeka

Muka koju neki ljudi svakodnevno trpe provodeći osam sati na poslu u debelom sakou i kravatom stegnutom do grla nije uzaludna. Naime, koliko se god činilo da odijelo ne čini čovjeka, ono šalje određenu poruku.

Prema riječima, Hane Klein, PR menadžera Millenium promocije, naša odjeća poručuje mnogo toga našim sugovornicima. Barem u prvih 30 sekundi, koliko se stvara prvi dojam, jer ostali vas u tom periodu obično samo vide, a tek kasnije čuju.

Kodeks odijevanja ovisi o struci i području na kojem tvrtka djeluje. Zaposleni u financijskom sektoru i bankama, često nose odijela i kravate jer svojim klijentima prvenstveno moraju ulijevati povjerenje i sigurnost, a prema riječima Hane Klein to se najčešće postiže i odabirom klasične odjeće.

No, s druge strane neke tvrtke odabir odjeće prepuštaju svojim zaposlenicima, a najčešće u marketingu i dizajnu, gdje su kreativna rješenja na većoj cijeni od nečijeg izgleda.

Boris Blažeković, predavač poslovnog odijevanja u poslovnoj školi Proactiva, mišljenja je kako se odabirom odjeće šalje i vrlo važna poruka o ozbiljnosti tvrtke. On dodaje kako se ženski kostim i muško odijelo mogu smatrati i uniformom poslovnog odijevanja.

Međutim u posljednje vrijeme klasična odijela sve se više zamjenjuju ležernijom, casual odjećom, koja se obično preferira petkom.

(V.K.)
Izvor:
Vjesnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.