Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Europljanke obrazovanije, ali slabije plaćene

Prema podacima koje je povodom Međunarodnog dana žena objavio statistički ured Europske unije – Eurostat, Europljanke su u prosjeku obrazovanije nego Europljani. Školovanje u Europskoj uniji završava čak 80% žena, dok studij uspije završiti 75% muškaraca. Također, žene su na sveučilištima preuzele primat i čine čak 55% studentske populacije.

Unatoč tome u ukupnom broju nezaposlenih u EU više je žena nego muškaraca. Također, iako u prosjeku više rade, plaće su im manje nego one njihovih muških kolega.

Zanimljiv je i podatak da je u Europskoj komisiji tek pet žena na najvišim položajima ravnatelja i njihovih pomoćnika. Doduše, u Europskoj komisiji kažu da bi rado zaposlili više žena, ali da "zbog muške radne kulture" ostajanja na radnim mjestima do kasno navečer, nema previše zainteresiranih pripadnica nježnijeg spola.

Također, zaposlene žene, uobičajeno, i kod kuće čeka obilje posla. Statistike su pokazale kako im u tome najmanje pomažu tradicionalni Talijani i Španjolci - samo sat i 36 minuta na dan, dok su Estonke, Mađarice i Slovenke u najboljem položaju, jer njima muškarci u kućanskim poslovima pomažu i do dva sata i 40 minuta dnevno.

(T.B.)
Izvor:
Večernji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.