Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Svaki četvrti zaposleni ima problem s alkoholom

Prema podacima Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice, svaki četvrti zaposlenik u Hrvatskoj ima problema s alkoholom. Od trećine zaposlenih u državnim službama, njih 11% ovisno je o alkoholu, dok ih 15% alkohol prekomjerno konzumira.

Dr. Zoran Zoričić, predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, ističe da se u tvrtkama od početka domovinskog rata gase socijalne službe koje bi pratile problem alkoholizma kod zaposlenika, iako je, dodaje, njihova uloga izvaninstitucionalne pomoći ovisnicima primarna.

No, neki su klubovi unatoč reorganizaciji tvrtke opstali, kao što je to onaj Hrvatskih pošta. Marijan Kotarec, terapeut u klubu liječenih alkoholičara Hrvatskih pošta, ukazao je na značajne posljedice alkoholizma na radnome mjestu - privremenu ili trajnu nesposobnost za rad, djelomičnu ili potpunu invalidnost, česta ozljeđivanja i bolovanja, smanjenu produktivnost te poremećaj međuljudskih odnosa i radne atmosfere.

Alkoholičar je zbog slabije produktivnosti, učestalih bolovanja, kao i narušavanja ugleda tvrtke, najčešće kažnjen uvjetovanim otkazom, a radni staž mu je zbog toga kraći i do 15 godina od uobičajenoga.

(T.B.)
Izvor:
Vjesnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.