Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Sve veći postotak starijeg stanovništva predstavlja izazov gospodarstvu

Svaki pet stanovnik Hrvatske stariji je od 65 godina, što predstavlja golem izazov gospodarstvu, socijalnoj skrbi, mirovinskim fondovima, a osobito sustavu zdravstva. O skandinavskim, njemačkim, austrijskim i hrvatskim iskustvima u suočavanju s tim problemom razgovaralo se na drugom Hrvatskom gerontološkom kongresu koji je održan u Opatiji.

Uvodno predavanje održao je akademik Miroslav Radman koji je istaknuo da su geni i uvjeti života ključni faktor njegove duljine i naglasio da je realno očekivati značajno produljenje životnog vijeka. Radman je prestanak radne aktivnosti sa 65 godina nazvao je rasipanjem resursa te ustvrdio da bi morao postojati interes društva da iskoristi ogromna iskustva, znanja i vještine starijih ljudi.

U svim navedenim zemljama ključni problem postaje ogromna zdravstvena potrošnja u liječenju starijeg stanovništva, a na skupu je istaknuto kako je tu potrošnju moguće smanjiti što dužim održanjem psihofizičkih sposobnosti i radne aktivnosti tog dijela stanovništva.

(T.B.)
Izvor:
Glas Istre

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.