Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Žene imaju manje slobodnog vremena

Žene oslobođene od posla osjećaju se u većoj stisci s vremenom nego muškarci sa slobodnim vremenom na raspolaganju. Rezultati su to istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Marriage and Family, koje je pokazalo da naročito majke osjećaju pritisak brige za kućanstvo i djecu, čak i onda kada imaju slobodnog vremena.

Slobodno vrijeme, prema istraživanju, ima vrlo različito značenje za muškarce i žene, a poznato je da supruge i majke svoje slobodno vrijeme koriste i za obavljanje svih ostalih dužnosti.

U istraživanjima provedenim sredinom sedamdesetih i krajem devedesetih godina prošlog stoljeća od sudionika se tražilo da vode dnevnik o tome kako provode vrijeme tijekom svog tipičnog dana, te da odgovore koliko su često osjećali nedostatak vremena.

Slobodno se vrijeme računalo kao ono koje nije provedeno na plaćenom poslu, obavljajući kućanske poslove, brinući se za dijete ili u aktivnostima poput jedenja, održavanja higijene ili spavanja.

Ustanovljeno je da se za žene teret povećao između 1975. godine, kada su one i muškarci imali podjednaku količinu slobodnog vremena i 1998. godine, kada se stvorila razlika od pola sata u korist muškaraca.

(T.B.)
Izvor:
Glas Istre

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.