Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kineskim poslodavcima prijete veće kazne za ilegalno zapošljavanje

Prema najavama kineskog Vijeća za rad, tvrtke i individue koje, od slijedećeg mjeseca ilegalno zaposle imigrantske radnike mogle bi se suočiti sa financijski kaznama.

Službenici Vijeća naglasili su kako će povećati novčane kazne za zapošljavanje ilegalnih doseljenika sa trenutačnih 150.000, na 750.000 dolara.

Ministar rada Lee Ying-yuan naveo je kako u zemlji trenutno, ilegalno radi više od 20.000 imigranata. Kako se gospodarstvo ne može suprotstaviti povećanju broja ilegalnih zaposlenika, Ying-yuan navodi kako je jedini mogući način kažnjavati poslodavce koji zapošljavaju nezakonito.

Generalni direktor Administracije za zapošljavanje i stručno osposobljavanje pri Vijeću za rad, Kuo Fang-yu, rekao je novinarima kako postoji zabrinutost da bi se ilegalni radnici mogli početi baviti kriminalnim aktivnostima. Počnu li se imigranti susretati s raznim problemima te ne budu li u mogućnosti sami sebe uzdržavati, mogli bi pribjeći ekstremnim mjerama kao primjerice krađama ili ostalim kriminalnim aktivnostima - izjavio je Kuo.

Međutim neki aktivisti smatraju kako donošenje ovih mjera neće imati nikakvog učinka te će osramotiti sustav pred imigrantskim radnicima, od kojih su mnogi i legalno radili, ali su odlučili napustiti posao.

Čelnik Kineskog radničkog saveza, Lennon Wong istaknuo je kako ovo neće u potpunosti riješiti problem ilegalnih radnika. Uz to, navodi kako loši uvjeti rada i ugnjetavačke regulativne mjere, ustvari potiču radnike na napuštanje legalnih radnih mjesta kada se suoče s nekim problemima.

On napominje kako je većina bjegunaca bila zaposlena u uslužnom sektoru, što sugerira kako izvor problema leži u uvjetima u kojima rade. Za kraj je naveo kako upravo ti zaposlenici imaju otežan pristup pomoći ukoliko se zaposle kod lošeg poslodavca.

(V.K.)
Izvor:
chinapost.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.