Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pripadnice etničkih manjina se susreću s dva puta većom mogućnošću šikaniranja na poslu

Najnovije istraživanje na Sveučilištu u Torontu, prvo je koje bi trebalo empirijski dokumentirati kako se pripadnice manjina suočavaju sa dvostrukom dozom šikaniranja na poslu, temeljenog na spolu i etničkom porijeklu.

Profesorica Jennifer Berdahl iz Joseph L. Rotman škole za menadžment i doktorandica Celia Moore, testirali su "hipotezu dvostruke opasnosti" istražujući je na zaposlenicima u tri tvrtke proizvodnog sektora u kojima dominiraju muškarci te u tri institucije socijalnog rada, u kojima dominiraju žene.

Uzme li se u obzir spolna i etnička diskriminacija, kaže Berdahl, te su žene šikanirane više nego bilo tko drugi.

Istraživače su zanimale dvije teorije zlostavljanja: aditivna, koja predviđa da se pripadnice manjina susreću sa zlostavljanjem i kao žene i kako pripadnice manjina te mnogostruka, koja sugerira kako spol i rasa nisu zavisne kategorije te predviđa da se pripadnice manjina suočavaju sa složenijim oblicima šikaniranja. Istraživači su spoznali kako je njihov uzorak podupirao aditivnu teoriju, iako Berdahl misli kako bi daljnje istraživanje na većem uzorku moglo ukazati na mnogostruku teoriju kao prisutniju.

Studija, objavljenja tijekom ožujka u jednom broju časopisa Journal of Applied Psyhology, također je bila prva koja je proučavala učestalost šikaniranja kojim se želi pokazati da su žene slabije od muškaraca. Berdahl navodi kako je takav način šikaniranja kratkoročan i ima za zadatak učiniti da se osoba osjeća slabo, govoreći joj da je slabić ili da je preosjećajna. Taj oblik šikaniranja najčešće se shvaća kao nešto što muškarci rade jedni drugima.

No, Berdahl i Moore spoznale su kako kad je riječ o ovakvom šikaniranju, ne postoji razlika među spolovima tj. da se ono događa muškarcima isto onoliko koliko i ženama. Upravo zbog toga razlike u rasama prepoznate su kao razlog zbog kojeg se ovakva spolna šikaniranja događaju pripadnicama manjina.

U ovom trenutku, naš prototip žrtve spolnog šikaniranja je bjelkinja, a prototip žrtve šikaniranja na temelju boje kože jest crnac - navodi Berdahl. Ona se nada kako će ubuduće nadređeni u tvrtkama i eksperti za ljudske resurse voditi brigu o tome da su pripadnice manjinskih skupina češće izložene šikaniranju na radnim mjestima.

(V.K.)
Izvor:
eurekalert.org

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.