Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U Škotskoj kreće studija o utjecaju pušenja na zdravlje zaposlenika

U Škotskoj uskoro kreće jedna od najvećih studija na svijetu o utjecaju zabrane pušenja na zdravlje zaposlenika u barovima.

U studiju, vrijednu 140.000 funti, istraživači sa Sveučilišta Aberdeen, planiraju obuhvatiti 360 zaposlenika u barovima diljem Aberdeenshirea, Edinburgha, Glagowa i Bordersa.

Iste mjere odnosit će se i na zaposlenike u škotskom lancu outlet dućana Morisson. Radnici u noćnoj smjeni tog lanca neće smjeti tijekom 10-satnog radnog vremena zapaliti cigaretu. To je naime posljedica novih mjera protiv pušenja koje u nedjelju stupaju na snagu u Škotskoj.

Tako će od nedjelje, kada zakon i stupi na snagu, biti zatvorene sve interne "sobe za pušenje", koje u tvrtkama služe za kratkotrajni odmor zaposlenika. Prema pravilima tvrtke, radnicima u noćnim smjenama, nije dozvoljeno napuštanje prostorija u vrijeme kada je tvrtka u biti zatvorena.

Iz tvrtke napominju kako će primjena ovakvih mjera, pomoći njihovim zaposlenicima u rješavanju loše navike.

Istraživanjem po škotskim barovima, također će se pokušati otkriti potiče li se zaposlenike na prestanak pušenja te je li rad u "nepušačkoj" atmosferi pridonio primjeni stavova o zabrani.

(V.K.)
Izvori:
BBC
Personneltoday.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.