Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Nitko ne želi čuvati ovce ni za plaću od 1.000 eura

Dvojica stočara iz Istre već mjesecima preko Zavoda za zapošljavanje traže pastire za čuvanje stada ovaca, ali unatoč plaći od 1.000 eura za čuvanje i 400 eura za mužnju, čini se da nitko od nezaposlenih ne želi raditi taj posao. Stočari su tako od MUP-a zatražili dopuštenje da zaposle pastire iz Makedonije.

Prema navodima iz Strategije migracijske politike RH, u Hrvatskoj je kruh našlo oko 10.000 stranaca, koji rade uz radnu dozvolu ili poslovnu vizu.

Vlada je potkraj prošle godine odobrila da se tijekom 2006. godine u Hrvatskoj zaposli samo 1037 novih stranaca, i to uglavnom u turizmu, građevini i brodogradnji, dok su tvrtke tražile da kvota za strance bude trostruko veća.

Zavod za zapošljavanje predložio je da ovogodišnja kvota bude oko 3.500, ali zbog otpora sindikata Vlada taj zahtjev nije odobrila. Do tog broja zavod je došao analizirajući registrirane potrebe tvrtki za koje nije mogao osigurati traženi broj radnika unatoč oko 300.000 nezaposlenih.

(T.B.)
Izvor:
Večernji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.