Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Europljani se ne sele zbog posla, već zbog ljubavi

Nedavno istraživanje koje je provela tvrtka PIONEUR, koju financira Europska komisija, pokazalo je kako građani Europske unije u druge zemlje odlaze zbog obitelji i najčešće ljubavi, a ne zbog posla kako se dosad mislilo.

Istraživanje je pokazalo kako je od 1.5% Europljana, koji trenutno borave izvan svoje zemlje njih 30% odselilo slijedeći svoje ljubavne partnere ili obitelj.

Zbog posla se odselilo, tek 25% stanovnika, a rezultati pokazuju i kako je 24% onih koji sele u potrazi za boljom kvalitetom življenja, 13% ih navodi druge motive, a 7% njih preselilo se zbog edukativnih razloga.

Među građanima koji se sele po zemljama EU, vidljiva je i raznolikost prema spolu. Naime 40% žena, seli se zbog sentimentalnih razloga, a od ukupnog broja, 37.4% žena preselilo se upravo iz tih razloga, za razliku od 22% muškaraca. Kad je pak riječ o "imigrantima radnicima", muškarci su zastupljeniji (33.1%) od žena (18%).

Istraživanje je pokazalo kako se u potrazi za boljom kvalitetom življenja, stanovnici najčešće sele u Francusku i Španjolsku i to osobito umirovljenici. Međuljudski odnosi, glavni su razlog za življenje u Italiji, a u Veliku Britaniju, kao i u Njemačku, najveći je broj ljudi preselio zbog studija ili traženja posla. Britanija je najzanimljivija stručnjacima na području financija, osiguranja i nekretnina, dok je Njemačka najprimamljivija za fizičke radnike.

Ako je suditi prema rezultatima, prosječni Europljanin koji je preselio unutar Unije je dobro obrazovan pripadnik srednjeg sloja, koji u drugoj zemlji najčešće radi nefizički posao i ima pozitivan stav prema Europskoj uniji.

(V.K.)
Izvor:
di-ve.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.