Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Autogenim treningom protiv stresa

Iako pojam autogenog treninga ponekad može naići na kontroverzne reakcije, primjena ove vrste relaksacije u mnogim je tvrtkama uvriježeni dio obuke djelatnika.

Najčešće su to visokopozicionirani menadžeri o čijem stanju svijesti ovise tisuće radnih mjesta i enormni profiti, ali i referenti kojima svakodnevni kontakt s klijentima može biti izvor stresa.

Moderna medicina stresu priznaje da ubrzava gotovo sve ili uzrokuje neke bolesti. Stoga konačno, pravilna obrana od stresa smanjuje i troškove bolovanja.

U samostalnim aranžmanima, autogeni se trening obično provodi u većim skupinama, ali moguće je angažirati i osobnog trenera, što dakako dodatno košta. Nakon učenja autogenog treninga uz vodstvo, za svakodnevno opuštanje dovoljno je kod kuće odvojiti tek 15 minuta za odabranu vježbu.

Primjer tvrtke koja prakticira ovakav način relaksacije je osiguravajuće društvo Grawe, čiji zaposlenici već godinama prakticiraju autogeni trening. Michael Richter, čelni čovjek triju Graweovih kćerinskih tvrtki, savjetuje kako se za naporan rad trebamo nagraditi, ali najčešće se misli kako je to dovoljno učiniti najbanalnijim načinom – kupovinom.

Stoga on radije preporuča odlazak na mjesto koje vas opušta ili maštanje, koje je sastavni dio vježbe zamišljanja. Svrha je, pronaći u mislima mjesto na kojem se osjećamo dobro i sigurno, sa svim detaljima prostora – bojama, zvukovima i mirisima.

(V.K.)
Izvor:
Večernji list (prilog)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.