Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Britanski poslodavci uvode testove senzibilnosti na kritiku

Test senzibilnosti na kritiku, jedan je od posljednjih testova koji se u posljednje vrijeme počeo primjenjivati u Velikoj Britaniji.

Tako sada poslodavci, uz testove na droge i alkohol ili pak sistematske preglede kojima doznaju sve o zdravlju svojih zaposlenika, počinju ispitivati i kako se njihovi djelatnici nose sa stresom.

Iako se čini kako se takvim testovima krše sva moguća ustavom zajamčena prava na privatnost, tvrtke ih polako i sigurno uvode.

Poslodavci će tako uskoro testovima moći otkriti koliko ste iskreni, požrtvovni, jeste li timski igrač te koliko ste primjerice spremni na rizik. Naravno, poslodavci takve testove ne smišljaju radi dobrobiti svojih zaposlenika već da bi povećali ili barem zadržali razinu njihove učinkovitosti, a u obzir treba uzeti i činjenicu kako je briga o zdravlju postala veliki biznis u kojem se vrti mnogo novca.

U tržišnim uvjetima kakvi danas vladaju nerijetko dolazi i do prekomjerna izgaranja na poslu, mobbinga ili jednostavno urušavanja međuljudskih odnosa u uredima. Stoga sve više tvrtki počinje voditi brigu o svojim zaposlenicima i na jedan posve novi način.

Naime, uz termine IQ i EQ, polako se počinje uvoditi i termin HQ (health quotient), a sve češće je i pojava unajmljivanja zdravstvenih savjetnika koji održavaju predavanja za zaposlenike.

Istraživanja provedena u Velikoj Britaniji pokazuju kako gotovo 13 milijuna zaposlenih ima problema sa svakodnevnim stresovima, tjeskobama i depresijama. Koliko provedba programa promocije zdravlja na radnom mjestu utječe na učinkovitost, najbolje svjedoče rezultati jedne britanske studije prema kojoj se nakon provedbe programa, učinkovitost zaposlenika povećava čak i za 9%, što je ekvivalent radnom vikendu na godinu.

Također, nakon takvih predavanja broj zaposlenika koje se inače svrstava u kategoriju zdravstveno rizičnih, smanjuje se za trećinu.

(V.K.)
Izvor:
Vjesnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.