Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Plaće američkih top menadžera porasle za čak 27 posto

Plaće top menadžera vodećih američkih kompanija u prošloj su godini porasle za čak 27%, a nadnice radnika u mnogim industrijama istodobno su smanjene u odnosu na 2004. Prema istraživanju konzultantske kuće Clark Consulting, u posljednje tri godine plaće čelnih ljudi američkih korporacija rasle su u prosjeku 15% godišnje. Prosječni godišnji dohodak menadžera na najvišoj razini tvrtke, u koji su uključeni standardna plaća, razni bonusi i stimulacije tako iznosi oko 11.5 milijuna dolara.

Međutim, gornja polovica od 123 top menadžera uključena u studiju dobivaju i drastično veće iznose. Tako, primjerice, Terry Semel, čelni čovjek Yahooa, godišnje zarađuje 230.5 milijuna dolara, a uz to u dionicama ima dodatnih 64 milijuna dolara, što ga stavlja u sam vrh po vrijednosti ostvarenog dohotka.

Prema podacima magazina Forbes, ukupna godišnja predsjednika uprave 500 najvećih američkih kompanija iznosi čak 5.1 milijardu dolara. No, i među top menadžerima postoje znatne razlike vezane uz prihode, ovisno o industriji. Najveći prošlogodišnji dobitnici su naftaši i bankari, čije su zarade dosegnule rekordne iznose. Za razliku od njih čelnici drugih industrija, kao što je primjerice industrija čelika, imali su prilično manje plaće.

(T.B)
Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.