Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Nova generacija poljskih gastarbajtera na radu u Njemačkoj

Nakon proširenja Europske unije prije dvije godine, promet ljudi između Poljske i zapadnoeuropskih zemalja, znatno se pojačao.

Bezbrojni prekrcani autobusi svako jutro Poljake prevoze prema Njemačkoj, a navečer ih vraćaju kući, preko granice. Među njima su uglavnom studenti, baby-sitterice i prije svega radnici koji u Njemačkoj rade ilegalno.

Nova generacija (ilegalnih) poljskih gastarbajtera stalno je u pokretu te se učestalo voze na relaciji Poljska-Njemačka i obratno.

Prilikom povratka, u autobus koji iz Bonna vozi prema Krakovu, a staje i u Kölnu te vozi preko Rurske oblasti, ulaze samo Poljaci. Većina putnika stara je između 30 i 50 godina i redovito koriste ovu liniju te ih stoga i vozač već manje-više sve dobro poznaje. Nijemci se rijetko voze s nama. Uglavnom su to mladi ljudi, koji rade u Njemačkoj, kaže on.

Jedan 30-godišnjak svaka dva mjeseca ide iz Poljske u Njemačku i obratno. I to već 4 godine. Radim na baušteli. U Njemačkoj mogu puno više zaraditi. Posao mi se ne sviđa, ali što da radim, nemam izbora. - navodi taj putnik,

Jedna putnica iz autobusa, 60-godišnja njegovateljica jednog starijeg bračnog para, već četiri godine svoj posao dijeli s još jednom Poljakinjom. Praktično "u smjenama", svaka 3 mjeseca jedna za drugom dolaze u Njemačku, smjenjujući se u njezi njemačkog bračnog para. Kako bi duga vožnja "brže" prošla vozač preko videa pušta američke filmove. Neki gledaju film, a neki tijekom vožnje razmjenjuju iskustva i savjete o životu s obje strane granice.

Nakon 18 sati vožnje autobus u podne stiže u Krakov. Umorne putnike dočekuju rodbina i prijatelji. Za par dana ili tjedana oni će se ponovno morati oprostiti jedni od drugih jer većina će ih se vratiti na posao u Njemačku.

(V.K.)
Izvor:
DW

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.