Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izmišljenim zanimanjima do glasova birača

Jedan od kandidata za Assembly District 41 u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, kraj svog je imena na glasačkoj listi pod svojim zanimanjem naveo kako radi kao analitičar nacionalne sigurnosti. Međutim, on uopće ne radi za Vladu, već je tako opisao svoje radno mjesto zato što priprema neplaćene oglase i istraživanja u borbi protiv imigracijskih grupa.

Još jedan kandidat u istoj izborničkoj utrci nazvao je sam sebe autorom, međutim do sada je objavio tek jednu pripovijetku u jednoj antologiji.

Zatim, među njima se još nalazi i kandidatkinja koja je napisala kako je gradski povjerenik za ženska prava. Međutim ona za život zarađuje radeći kao stručnjak za političku komunikaciju, a iz gradskog povjerenstva se povukla prije tri mjeseca.

Ovo je tek primjer zanimanja koja su navodili kandidati za izbornu listu četvrti, a pokazuje kako će se birači na biralištima suočiti sa već odavno prisutnim problemom. Naime, javnosti manje poznati kandidati mogu slobodno na zborne liste upisati svoje zanimanje što bi moglo stvoriti pomutnju kod birača.

Oznake na glasačkim listićima predstavljaju vrhunac eufemizma, navodi Barbara O´Connor, s Institute for the Study of Politics and the Media iz Sacramenta u Kaliforniji.

Politički analitičari navode kako si javnosti nepoznati kandidati, veći značaj pridaju kroz zanimanje koje piše na glasačkom listiću. Neki glasači ne vole predavati prazne glasačke listiće, pa se tako, čak i ako nisu pratili izbornu kampanju, mogu poistovjetiti s zanimanjem nekoga od kandidata i zaokružiti njegovo ime.

O´Connor navodi kako se prilikom sastavljanja glasačkih listića upotrebljavaju riječi koje su glasačima najatraktivnije, a baziraju se na ideološkoj sličnosti.

Zakoni propisuju kako naziv radnog mjseta, na glasačkom listići mora sadržavati tri riječi kojima se opisuje primarna profesija, poziv ili zanimanje kandidata, koje trenutno obavlja ili je obavljao posljednjih nekoliko godina. Nazivi, kao aktivist ili odvjetnik nisu dozvoljeni, naročito ukoliko kandidat nije plaćen za obavljanje te funkcije. Međutim postoji izuzetak za zanimanje "volonter u zajednici", ukoliko osoba nema drugo stalno zanimanje.

Inače, Ured državnog tajnika, na svoju ruku, uglavnom ne provjerava vjerodostojnost navedenih zanimanja, već samo pregledava jesu li ispoštovani svi zakonski kriteriji kojima se provjerava jesu li osobe plaćene za posao koji su navele, a koji se može opisati sa maksimalno tri riječi.

Međutim politički oponenti mogu podnijeti pravne postupke, što često i čine. Primjerice, ove je godine senator Abel Maldonado, koji se natječe za državnog revizora, naveo kako radi kao poslovni kontrolor/revizor, misleći pritom na posao koji obavlja na obiteljskom imanju. Činjenica je kako nije spomenuo da je trenutno zaposlen kao državni zakonodavac.

(V.K.)
Izvor:
San Luis Obispo Tribune

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.