Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Milijuni kuna gubitaka zbog surfanja u privatne svrhe

Svakodnevna opasnost u današnjem poslovnom svijetu postali su virusi, špijunski i hakerski programi koji kruže Internetom te čekaju pogrešan korak koji bi im omogućio neovlašten pristup podacima na računalima.

Kako bi smanjili rizik, većina poslodavaca, bilo u privatnim tvrtkama ili državnim institucijama, zaposlenicima ograničava ili potpuno zabranjuje pristup određenim sadržajima na Internetu. Kao najčešći razlozi zabrane, navodi se štednja, bolja produktivnost i sigurnost.

No čak i nakon provedene zaštite, ostaje pitanje koliko poslodavci gube dok za vrijeme radnog vremena zaposlenici pretražuju Internet u privatne svrhe i koliko vremena na to izgube. Istraživanja donose više nego iznenađujuć zaključak.

Uzme li se primjerice da pristup stalnoj internetskoj vezi ima 200.000 zaposlenika u Hrvatskoj i te da dnevno u privatne svrhe za vrijeme radnog vremena provedu 30 minuta "surfajući", tijekom 25 radnih dana skupilo bi se nevjerojatnih 2,5 milijuna radnih sati mjesečno! Godišnje, to je gubitak od čak 30 milijuna radnih sati. U prijevodu, svaki od tih 200.000 zaposlenika svojim poslodavcima uzima ni manje ni više nego 1,5 dana mjesečno na pretraživanje Interneta u privatne svrhe. Pomnoži li se pak to s 39,5 kuna, koliko bruto iznosi jedan plaćeni radni sat, dolazi se do gubitaka koji prelaze milijardu.

Među najvećim pogreškama koje zaposlenici čine pri pretraživanju Interneta, navodi se preuzimanje nelegalnih programa, filmova i glazbe, te pristup pornografskim i stranicama za on-line kockanje. Što se tiče izravnih šteta, najčešće se događa da se na takvim stranicama mogu "pokupiti" programi koji se bez znanja korisnika instaliraju na računalo, a zatim prate sve daljnje aktivnosti ne bi li došli do brojeva bankovnih računa i zaporki, što im kasnije omogućuje krađu podataka s računala ili krađu s poslovnog računa.

Jedini mogući način zaštite jest instalacija pravovaljanog software-a za zaštitu računalnog sustava i antivirusne zaštite ili donošenje internih pravilnika, što većina tvrtki i prakticira.

(V.K.)
Izvor:
Vjesnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.