Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kineski zaposlenici nezaštićeni od oboljenja na radnim mjestima

Kineski dužnosnici jučer su upozorili poslodavce kako bi trebali povećati mjere za zaštitu zaposlenika od oboljenja i ozljeda na radnom mjestu.


Stručnjaci procjenjuju kako se trenutno 200 milijuna radnika svakodnevno na radnom mjestu susreće sa potencijalnim opasnostima za svoje zdravlje.

Jedno od najučestalijih kroničnih bolesti na poslu u unutrašnjosti Kine jest kronično plućno oboljenje koje je izazvano učestalim udisanjem prašine i para koje oslobađaju ugljen, silikon i slični materijali. Da posljedice ovog oboljenja mogu biti i kobne, pokazuje i podatak Ministarstva zdravstva, prema kojem je prošle godine smrtno stradalo 966 osoba. Od 1950. do kraja prošle godine, ova je bolest dijagnosticirana kod 607.570 zaposlenih.

Zamjenik ministra zdravstva, Chen Xiaohong, navodi kako je razina prevencije zdravlja zaposlenika još uvijek relativno niska.

U unutrašnjosti Kine, više od 16 milijuna tvrtki suočeno je sa potencijalno opasnim sektorima, kao primjerice iskopavanjem ugljena, graditeljstvom te radom s kemikalijama, navode u Ministarstvu zdravstva.

Iako su mnoge, pogotovo velike strane i domaće tvrtke, učinile mnogo na zaštiti svojih zaposlenika, mnogi od njih i dalje rade na opasnim mjestima sa slabom zaštitom i bez ikakvog osiguranja. Mnoge od tih tvrtki, pogotovo privatne, u malim gradovima i selima, ne žele trošiti dodatan novac na poboljšanje sigurnosti ili kupovinu polica osiguranja svojim zaposlenicima.

Prema kineskom zakonu, prije otvaranja tvornice, poslodavci moraju uspostaviti odgovarajuće radne uvjete, kupiti police osiguranja i osigurati liječničke preglede za svoje radnike. Međutim, prema prošlogodišnjem istraživanju koje je provedeno u 74.946 tvrtki koje u svom radu između ostalog koriste i razne kemikalije ili se nalaze u sektoru opasnih zanimanja, tek je oko 50% njih svojim zaposlenicima ponudilo liječnička testiranja.

(V.K.)
Izvor:
People´s Daily Online

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.