Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Tvrtke se više boje prijevara zaposlenika nego industrijske špijunaže

Tvrtke koje troše novac kako bi se zaštitile od industrijske špijunaže, dobile su novu prijetnju sigurnosti svojih podataka.

Posljednje istraživanje tvrtke koja se bavi računalnom sigurnoću, Sophos pokazalo je kako je jedna od rastućih prijetnji, unutarnja prijevara zaposlenika, a 18% ispitanih potvrdilo je kako im upravo to zadaje najviše brige. Usporedbe radi, fizičko uhodavanje i korporativnu špijunažu, kao prijetnju je ocijenilo samo 7%, odnosno 5% ispitanika. Međutim na vrhu ljestvice, još uvijek se nalaze brige od napada računalnim virusima ili napada hakera koje brinu 70% ispitanika.

Istraživanje je također otkrilo da je zabrinjavajućih 41% od 533 korisnika poslovnih računala priznalo kako često upotrebljavaju istu lozinku za pristup nekoliko različitih websiteova. Prema rezultatima, 45% ispitanih posjeduje veliki izbor različitih lozinki kojima se koriste, dok ostalih 14% koristi jedinstvenu lozinku za sve websiteove koje posjećuje.

Tehnološki konzultant u Sophosu, Graham Culey navodi kako su zaštitni sustavi tvrtki jaki koliko i njihova najslabija karika, a to često mogu biti zaposlenici. Odluči li se osoba kao lozinku postaviti ime svoje djevojke, kućnog ljubimca ili najdražeg nogometnog kluba, na taj način riskira povjerljive poslovne informacije. Istovremeno, mora ih se podučiti da ne upotrebljavaju riječi iz svakodnevnog govora jer ih je jednostavno premostiti.

Vezano uz ovo istraživanje, Britanska udruga za prevenciju prijevara (CIFAS), sastavila je popis pokazatelja koji mogu ukazivati na namjeru zaposleničke prijevare.

Neki od indikatora namjere prijevare su:

  • Zaposlenik uvijek radi dokasna
  • Opiranje na prijedlog odlaska
  • Neobjašnjivo izobilje i način života izvan očiglednih sredstava
  • Iznenadna promjena stila života
  • Konstantne pritužbe klijenata na nestale izvještaje ili nepoznate transakcije
  • Neobjašnjivo povećanje troškova
  • Poslovni interesi zaposlenika izvan tvrtke

    (V.K.)

  • Izvor:
    Techworld.com

    MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.