Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Britancima karijera i zabava važniji od djece

Britancima su zabava i bogaćenje važniji od osnivanja obitelji, pokazali su rezultati ankete koju su proveli list The Guardian i tvrtka ICM, a to se uvelike očituje i u tamošnjoj niskoj stopi nataliteta. Rezultati su pokazali i da su Britanci, iako ih većina još uvijek smatra da je djecu najbolje imati u mlađim godinama, prisiljeni odgoditi osnivanje obitelji zbog karijere i sve većih teškoća u pronalaženju partnera. Anketa je provedena na 1.000 ispitanika, oba spola.

I žene i muškarci vjeruju kako je za žene važnije da uživaju u životu nego da imaju djecu. Oko toga se složilo čak 64% muškaraca i 51% žena. Također, većina smatra da je napredovanje na poslu i zarađivanje važnije od podizanja djece. Samo 36% žena stavlja djecu ispred karijere, a samo 32% njih smatra da su djeca važnija od materijalnog uspjeha. Također, samo 32% muškaraca smatra da bi ženama djeca trebala biti važnija od karijere.

Upitani zašto je britanska stopa nataliteta niska, većina ispitanika odgovorila je da su razlozi visoki troškovi i teškoće u usklađivanju obiteljskog života i posla. Čak 63% muškaraca i žena odgovorilo je da im pritisak karijere otežava donošenje odluke o dobivanju djece, a 54% njih rekli su kako ih visoki troškovi odvraćaju od toga.

Iako oporbeni konzervativci optužuju laburističku vladu da je otežala obiteljski život, rezultati ankete pokazuju kako samo 24% ispitanika smatra da vlada tome daju premalu potporu. Prema rezultatima ankete može se zaključiti i da je stopa nataliteta u Velikoj Britaniji niska zato što su Britanci i Britanke nesretni u ljubavi. Naime, čak 53% žena i 46% muškaraca smatra da je u današnje vrijeme pronaći partnera teže nego ikad.

(T.B.)
Izvor:
The Guardian

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.