Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Uz karijeru, većina žena svakodnevno obavlja i teške kućanske poslove

Četrdeset godina nakon što je feminizam obećao osloboditi žene potlačenosti i neravnopravnosti, o kućanskim se poslovima i dalje priča kao isključivo o poslu koji obavljaju žene.

Nježniji se spol uspio izboriti za karijeru, ali uz nju i dalje obavlja sve one poslove koji se od njih tradicionalno očekuju: kuhanje, pranje, spremanje, peglanje, a uz to bi i stalno trebale biti lijepe i poželjne.

Prema rezultatima istraživanja agencije Mediana Fides na uzorku od 800 ispitanika, kućanske poslove u Hrvatskoj obavlja 64,9% žena, 8,2% muškaraca, a 23,7% parova ih dijeli. U anketi je sudjelovalo 47,1% muškaraca i 52,9% žena, a dobna skupina između 50 do 59 godina bila je najzastupljenija sa 27,3 posto.

Tek 2% hrvatskih obitelji ima kućnu pomoćnicu, a kao glavni razlog tome ne navodi se novac, nego činjenica da čišćenje obavljaju sami pa im ona nije potrebna. Teže kućanske poslove poput pranja tepiha, prozora i generalna čišćenja obavlja 49,1% žena, 16,2% muškaraca, njih 27,1% ih dijeli, a kod 1,7% obitelji te poslove obavlja kućna pomoćnica.

Pitanje kućanskih poslova i dalje je vrlo osjetljiva tema, osobito u Hrvatskoj, gdje većina muškaraca misli da je podjela na “muške” i “ženske” poslove, normalna. Unatoč sve većem broju obrazovanih žena i pojavi feminiziranih metroseksualaca i osviještenih modernih muškaraca, mlade žene koje su do jučer studirale i bile samostalne, danas vrlo rado prihvaćaju uloge kućanica.

U Hrvatskoj se djevojke i dalje smatraju ostvarenima u životu samo ako se udaju. Tada vrlo rado preuzimaju ulogu majke, kućanice i zaposlene žene koja svoju djecu, osobito mušku, odgaja tako da se ne zamaraju previše kućanskim poslovima.

(V.K.)
Izvor:
Jutarnji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.