Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Raste broj svećenika i svećeničkih kandidata

Prema posljednjem izvješću službenoga vatikanskoga godišnjaka Anuaria pontificia o stanju duhovnih zvanja u Katoličkoj crkvi u svijetu, broj svećenika i svećeničkih kandidata u Europi kontinuirano opada.


Međutim, u Hrvatskoj je situacija puno bolja, barem kad je u pitanju Zagrebačka nadbiskupija u kojoj broj svećeničkih kandidata – kontinuirano raste, a iskazan je i solidan interes za ustanovu trajnog đakonata kod laika.

Iako je broj katolika u svijetu protekle godine porastao za 1,1%, broj katoličkih svećenika pao je za 3,5% u posljednjih dvadeset i pet godina.

U Zagrebačkoj biskupiji broj svećenika i svećeničkih kandidata raste. Pritom, sve više interesa za duhovna zvanja pokazuju kandidati iz gradova, za razliku od prijašnjih vremena kad su kandidati uglavnom dolazili sa sela.

Prema podacima iz Zagrebačke nadbiskupije, 1997. godine u njoj je bilo 46 svećeničkih kandidata, 2001. godine 51 kandidat, 2004. godine 55 kandidata, a trenutačno u najvećoj hrvatskoj nadbiskupiji ima 70 kandidata.

S obzirom kako se tek ove godine, u Zagrebačkoj nadbiskupiji započelo s fomacijom za stalne đakone, interes laika za trajni đakonat je iz relativno novijeg razdoblja. Tako se u prvom krugu prijavilo se 17 kandidata od kojih je osam izabrano da počne s formacijom. Uvjeti za trajne đakone su preporuka župnika, pristanak bračne družice, ako je oženjen, starost do 35 godina, bračni staž najmanje osam godina i završen neki teološki studij. Iako su u prvu skupinu izabrani odreda oženjeni laici, nema pravila kojim bi se izbor onemogućio i neoženjenima.

Zadnjih godina je broj svećenika u Zagrebačkoj nadbiskupiji uglavnom konstantan. Trenutačno ima 387 svećenika na 314 župa s kojima nadbiskupija pokriva svoje pastoralne aktivnosti.

(V.B.)
Izvor:
Vjesnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.