Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Najčešći poslovni mitovi

Mislite li da je za uspjeh potrebno proširiti vidike? Trebate li MBA diplomu kako bi se obogatili? Često mijenjanje poslova odaje dojam da ste iskusniji?

Ukoliko ste na ijedno od ovih pitanja odgovorili potvrdno, postali ste žrtvom nekog od najčešćih poslovnih mitova današnjice. No nemojte očajavati, jer niste jedini koji razmišljaju o tome, koji sve faktori utječu na njihove mogućnosti za pronalaženje, dobivanje i konačno, zadržavanje posla. Nažalost mnoga od ovih vjerovanja su posljedica pogrešnog upućivanja.

Kako bi lakše razdvojili činjenice od urbanih mitova, donosimo vam nekoliko temeljito proučenih konvencionalnih mudrosti vezanih uz karijeru.

Spoznalo se kako su poslovni mitovi izmišljani i prosljeđivani zbog niza razloga. Sagledajmo pitanja s početka priče jedan po jedan.

"Proširiti vidike" je privlačna fraza, a često nam servirana i preko medija. Međutim, što ona zapravo znači? Gomila bučnih, razornih zaposlenika je posljednje što tvrtka treba.

Tvrtke trebaju ljude koji će se dobro uklopiti i slagati s ostalima, prilagoditi i graditi konsenzus, navodi John Challenger, izvršni direktor konzultantske tvrtke Gray&Christmas. Ne žele osobu koja će uvijek ići u suprotnom smjeru. Imate li kakvu inovativnu strategiju koju želite podijeliti sa svojim nadređenim, a da pritom ne izgubite kredibilitet, pošaljite mu zamisao na e-mail, a on će ga već pročitati.

Kad je riječ o zaradi, nije potrebno puno "kopati" kako bi uvidjeli da postoji mnoštvo načina kojima možete zaraditi dosta, čak bez prethodnog troška za pohađanje poslovnih škola. Jeste li znali da samo 16% osoba od 400 najbogatijih Amerikanaca na Forbesovoj listi ima završen MBA studij, dok Bill Gates, najbogatiji na svijetu, nema niti završen fakultet.

Izvršnim direktorima postaju financijaši. Istina je, voditelji financija često i postaju izvršni direktori. Međutim položaj u tvrtki, radne operacije, prodaja i marketing te strateško planiranje, također vode prema vrhu, zavisno od tvrtke i korporacijske kulture.

Otkaz može pridonijeti vašoj karijeri. Neprihvatljivo, ukoliko želite raditi u javnom sektoru. Teško je oporaviti se od otkaza sa visoke funkcije, pogotovo sa razine višeg menadžmenta, a još je gore ukoliko vaš životopis sadrži predloške o naglim odlascima. Otpušten, tek tako? Olakotna okolnost mogu biti dobre preporuke, otkaz zbog uzmicanja ili dokazana sposobnost da možete učiti na svojim pogreškama.

Često mijenjanje poslova može pridonijeti da odajete dojam iskusne osobe. Krivo, često mijenjanje poslova odaje dojam nervozne ili nesigurne osobe. Možda često mijenjanje poslova na početku svoje karijere, do 30. godine života i može biti prihvatljivo, ali tvrtke kasnije žele vidjeti zaposlenika s potpunim angažmanom.

(V.K.)
Izvor:
Forbes

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.