Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Menadžeri i poslodavci u središtu pozornosti Crkve

U središte pozornosti Crkve dospjeli su menadžeri, poslodavci, vlasnici tvrtki, koji su se ovoga vikenda okupili u Krasnom na Velebitu na duhovnim vježbama "Samo je u Bogu mir, dušo moja".


Meditacije, molitve, predavanja o socijalnom nauku Crkve, etika i moral u poslovanju, teme su koje je obrađivalo šezdesetak menadžera zajedno s teolozima, psiholozima i sociolozima.

Duhovnim vježbama želimo osvijestiti da ne ide zajedno da vlasnik tvrtke živi luksuzno, a njegov zaposlenik jedva preživljava - kaže organizator duhovnih vježbi isusovac o. Mijo Nikić. On smatra da s medicinske, psihološke, sociološke i duhovne strane treba pomoći čovjeku da se u današnjim uvjetima stresnog poslovanja ipak pronađe, sačuva unutarnji mir i bude uspješan u poslu.

Nikić kaže kako je Crkva odlučila pratiti suvremeni svjetski trend da se u menadžment uvodi duhovnost i da se ukazuje na skrivene dimenzije koje će na dubljoj razini pomoći čovjeku da postigne mir u teškim i stresnim situacijama.

Na ovim duhovnim vježbama, u prirodi, daleko od velegrada, počeli smo odgovarati na neka pitanja koja potiskujemo. Dobro se ponekad odijeliti od svoga posla, kako bismo se susreli sa sobom, s Bogom i s drugima na nekoj dubljoj razini - kaže pater Nikić, dodajući kako su tu želju Crkve menadžeri prepoznali pa su došli "napunili svoje duhovne akumulatore".

Menadžerima su pripremljene posebne teme o etičkom i moralnom poslovanju, kako bi njihove tvrtke bile mjesta rada zadovoljnih i dobro plaćenih radnika.

Između ostalog Crkva je ponudila i savjete za zdrav i osmišljen život menadžera i poslovnih ljudi, a mi prenosimo nekoliko njih:

  • Na počinak prije ponoći i spavajte 6-8 sati!
  • Dnevno budite tjelesno aktivno i krećite se 30 minuta (po mogućnosti u prirodi)
  • Redovito doručkujte prije podne
  • Pijte svakodnevno barem 1,5 l vode
  • Smanjite unos masne, slane i slatke hrane
  • Postite jednom tjedno, to je zdravo za dušu i tijelo
  • Živite u istini, to je najbolja prevencija protiv neuroze

    (V.K.)

  • Izvor:
    Jutarnji list

    MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.