Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Tisućama cigli protiv ilegalne imigracije u SAD-u

Pobornici strožeg nadzora američko-meksičke granice, kojim bi se, smatraju, spriječilo imigrante iz latinoameričkih zemalja da ilegalno ulaze u SAD u posljednja su dva mjeseca zastupnicima u američkom Kongresu poslali oko 10.000 cigli.


Na tu ideju došli su kako bi predstavnicima zakonodavne vlasti, u jeku rasprave o reformi imigracijskog sustava, skrenuli pozornost na prednosti podizanja zaštitnog zida duž američko-meksičke granice.

Začetnici kampanje "Send a brick" (Pošalji ciglu) objasnili su da su se na taj ne baš suptilan, ali vrlo originalan način lobiranja odlučili kako bi uspjeli privući pozornost zastupnika u Kongresu, jer, kažu, slati pisma i e-mailove je uzaludno pošto se zastupnici na njih najčešće ne obaziru.

Svaki Amerikanac koji se slaže s njihovim idejama može za cijenu od 11,95 dolara poslati ciglu sa svojom porukom zastupnicima kongresa. Tako se, među ostalim, dogodilo da se u Senatu odjednom pojavilo oko 2.000 uredno zapakiranih cigli, koje su doslovno zatrpale sve senatske hodnike, pa su senatski službenici organizatorima zaprijetili da će im naplatiti troškove dostave do primatelja. Dok dogovor nije postignut, cigle su stajale naslagane uz senatske hodnike, nakon čega su ih senatske službe dostavile senatorima.

Mnogi koji su poslali cigle na njima su ispisali i svoju poruku zastupnicima, a najčešće su se pojavljivale poruke "Ne amnestiji", aludirajući na plan Senata da se nekim ilegalnim imigrantima omogući stjecanje državljanstva, a jedna je cigla nosila poruku "Zaustavite invaziju, izgradite zid".

(T.B.)
Izvor:
New York Times

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.