Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Porast broja mladih koji se ne školuju niti ne rade u Velikoj Britaniji

Broj mladih Britanaca koji niti rade niti se obrazuju je u porastu. Naime, postotak mladih koji u 2005. nisu radili niti se školovali bio je 11%, u odnosu na 10% u 2004. Ipak, broj onih između 16 i 18 godina koji se školuju se povećao i sada ih je 76.2% u odnosu na 74.8% u 2004.

Kako bi pokušala zadržati mlade u obrazovanju, vlada je pokrenula projekt "džeparca za obrazovanje", prema kojem će svi oni koji nastave školovanje nakon 16. godine tjedno dobivati 30 funta džeparca. Podaci, naime, pokazuju da je među 16-godišnjacima došlo do najvećeg porasta broja onih koji ostaju u obrazovanju, s 87.2% u 2004., na 89.1% u prošloj godini.

Na pravom smo putu, no svjesni smo da je još mnogo toga potrebno učiniti ako želimo ostvariti plan od 90% 17-godišnjaka koji se školuju do 2015., kazao je ministar obrazovanja Phil Hope i dodao kako će se vlada nastaviti boriti protiv kulture odustajanja od daljnjeg obrazovanja i osigurati da daljnje školovanje mladima bude prvi izbor.

Istaknuo je i da se, u suradnji s poslodavcima, radi na novim obrazovnim programima, koji će objediniti znanje i praktične vještine. To će učenicima starijim od 14 godina, naglašava Hope, omogućiti da pohađaju predmete koji ih zanimaju, a aktivna uloga poslodavaca osigurat će da mladi dobiju sve vještine koje su im u budućem poslu potrebne i koje zadovoljavaju potrebe gospodarstva.

Moramo osigurati da se svaka mlada osoba školuje i tako ispuni svoje potencijale, istaknuo je ministar školstva Jim Knight.

(T.B.)
Izvor:
BBC

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.