Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zbog prevelikog stresa na poslu Japanci troše milijune funti na bijeg od stvarnosti

Spavanje među stotinama klizavih morskih stvorenja i pjevanje ispod ledenog slapa sa samo pamučnim ogrtačem na sebi, za većinu ljudi vjerojatno nije slika idealnog odmora. Međutim milijuni radom i stresom iscrpljenih Japanaca spremni su i na mnogo čudnije ekshibicije kako bi pobjegli od pretrpanih vlakova kojima idu na posao, predugog radnog vremena i zahtjevnih šefova.

Bijeg od stvarnosti u Japanu je u posljednjih je nekoliko godina postao industrija vrijedna oko 16 milijardi funta. To ni ne čudi s obzirom da 60% japanskih zaposlenika kaže da pati od umora i stresa koji su povezani s predugim ostajanjem na poslu i natjecanjem s kolegama. Za usporedbu, u SAD-u to isto kaže 30% zaposlenika.

U 2004. Japanci su u prosjeku radili 43,5 sati tjedno, a više od njih su radili jedino Južnokoreanci. K tome, japanski zaposlenici u prosjeku godišnje uzimaju samo 8,4 dana slobodno, gotovo pola od onoga na što imaju pravo, a prošle su godine sakupili u prosjeku 12 sati prekovremenog tjedno. A te prekovremene sate više ne provode družeći se s kolegama što je sastavni dio japanske radne kulture, naglašava John Messenger iz Međunarodne organizacije rada.

Još jedan razlog povećanog stresa kod japanskih zaposlenika jest i taj što su japanske tvrtke ukinule promaknuća na temelju duljine radnog staža i doživotni posao za zaposlenike – dvije "svete krave" u japanskoj radnoj kulturi. Sada većina tvrtki u prvi plan stavlja rezultate, a taj američki stil funkcioniranja, utemeljen na meritokraciji, zaposlenicima je nametnuo ogroman stres zato što ne znaju što im je raditi i kako se ponašati. Prije je svatko znao svoje mjesto, ističe Taizo Kato, profesor psihologije sa Sveučilišta Waseda.

U ekstremnim slučajevima ta zbunjenost vodi do očaja. Naime, prema podacima japanske policije prošle godine je više od 32.000 Japanaca počinilo samoubojstvo. Statistički gledano, stresu su najizloženiji muškarci stariji od 40 godina.

Stres ne zaobilazi ni čak ni one koji ulaze u "bezbrižne" godine u mirovini. Više od polovice starijih žena u Japanu, naime, kazalo je da pate od retired husband syndromea (RHS) (Sindroma umirovljenog supruga), koji se manifestira osipom, a uzrokovan je time što moraju provoditi vrijeme sa supružnicima koji se dosađuju i očajni su nakon što su desetljećima sve svoje vrijeme provodili na poslu.

(T.B.)
The Guardian

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.