Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Francuzi u prosjeku imaju najviše plaćenih dana godišnjeg odmora

Francuzi su na prvome mjestu u Europi po vremenu koje godišnje provedu odmarajući se, s 39 prosječnih dana plaćenog odmora godišnje, pokazala je jedna studija koju prenose europski mediji.

Apetit Francuza za slobodnim danima velik je doprinositelj slaboj gospodarskoj izvedbi te zemlje, pogođene stopom nezaposlenosti od gotovo 10 posto, ističe studija provedena za on-line tvrtku Expedia.

Francuski zaposlenici u prosjeku uživaju 63 posto više slobodnog vremena od svojih britanskih kolega, te gotovo tri puta više od američkih, navodi se nadalje u toj studiji. Usporedbe radi, američki radnici u prosjeku uzimaju 10 dana plaćenog odmora godišnje.

Francuski su zaposlenici prošloga tjedna ignorirali vladin poziv da u ponedjeljak, kada je u toj zemlji bio nacionalni praznik, ipak rade i to besplatno kako bi se 2,1 milijarde tako ušteđenih eura proslijedilo domovima za zbrinjavanje hendikepiranih ili starijih osoba.

Njemački se zaposlenici nalaze na drugom mjestu rang liste te studije, s 27 dana odmora godišnje, 12 dana godišnjeg manje od Francuza. Britanski radnici uživaju u prosjeku 24 slobodna dana godišnje,15 manje od Francuza.

Podaci za Francusku uključuju prosječno osam slobodnih dana godišnje koje zaposlenici dobiju na temelju složenih novih pravila vezanih uz uvođenje 35-satnog radnog tjedna u toj zemlji prije šest godina.

Marc Touati, glavni ekonomist Natexis Banques Populaires u Parizu, ističe kako je nacionalni manjak u broju radnih sati toliko velik da objašnjava lošu izvedbu francuskog gospodarstva.

Temeljni je problem povezan s brojem radnih sati, kaže on. Tijekom proteklih 15 godina razlike u rastu između američkog i francuskog gospodarstva iznose 50 posto. To je upravo ekvivalentno razlici u broju radnih sati po članu radne snage.

On ističe kako je problem s 35-satnim radnim tjednom u tome da daje Francuzima više slobodnih dana ali ne i veće plaće, tako da nemaju više novca kojeg bi mogli trošiti u više slobodnog vremena koje imaju.
Bilo bi bolje povećati plaće tako da veća potrošnja poveća potražnju u gospodarstvu, kaže on.

Problem predstavlja i raspored tamošnjih praznika. Naime, uobičajeno je da na proljeće oslabi razina francuske proizvodnje, kada radnici koriste dodatne slobodne dane kako bi popunili jazove između praznika i vikenda, te time dobili niz uzastopnih produženih vikenda.

(Hina)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.