Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

S otprilike 3 milijuna zaposlenih, federalni sustav je najveći američki poslodavac

Jeste li se ikada zapitali koji američkih poslodavac zapošljava najviše ljudi? Odgovor je - federalni sustav. Na gotovo svim mogućim zamislivim zanimanjima, on zapošljava otprilike 3 milijuna ljudi.

U raspon zanimanja ne spadaju samo ona iz vojne branše, već je i poveći broj onih u civilnom sektoru, a kreću se od uredskih službenika, administratora, kuhara i mehaničara do FBI agenata, računovođa i liječnika.

Za razliku od većine tvrtki u privatnom vlasništvu, američka vlada uvijek zapošljava. Procjenjuje se kako se svake godine oslobodi jedno od deset radnih mjesta, što je uzrok čestih napredovanja, umirovljenja ili odlaska zaposlenika u privatni sektor. S vremenom vlada stvara i neka nova radna mjesta, kao primjerice ona u Ministarstvu domovinske sigurnosti, ili šire postojeća kao primjerice ona u Federal air marshal service-u, koje se brine o sigurnosti letova zrakoplovnih kompanija. Međutim, kad vlada stvara nova radna mjesta, obično je riječ o velikom broju novozaposlenih.

Prednosti rada za američku vladu su značajne, a svakako je naglašena sigurnost radnog mjesta. Relativno govoreći, vladina plaća je jako dobra, pa tako primjerice ona u civilnom sektoru iznosi i više od 50.000 dolara godišnje.

Kad je o beneficijama riječ, one su izvrsne, a podrazumijevaju opsežno zdravstveno osiguranje, plaćeni godišnji odmor, brojne federalne blagdane i stabilan mirovinski program.

Još jedna velika prednost ovog poslodavca jest i mogućnost kontinuiranog školovanja i profesionalnog usavršavanja o vladinom trošku. Iako je većina ljudi upoznata sa dobro isplaniranom i sveobuhvatno vojnom obukom, slični su programi dostupni i u civilnom sektoru.

Međutim, rad za federalne vlasti ima i svojih mana. Kao prvo, svaki potencijalni zaposlenik mora biti svjestan prisutnosti enormne birokracije i suočavanja s rigidnim lancem naredbi. Realizacija vlastitih inicijativa može biti itekako teška, a dugotrajni parametri i odredbe svakodnevno su prisutne.

Sam proces zapošljavanja u civilnom sektoru, može se učiniti bezosjećajan. Kao prvo, ne postoji centralni odjel ljudskih resursa. Zbog velikog broja institucija, kandidati se moraju usredotočiti na one za koje pokazuju najviše interesa. Drugo, kandidati ne mogu slijepo slijediti nazive radnih mjesta, ako žele zaista shvatiti koje je njihovo područje rada. Zbog toga se osobama koje se kandidiraju za ta radna mjesta savjetuje da pažljivo pročitaju opise radnih mjesta. Kao treće, selekcijski procesi znaju biti itekako dugi i zamorni, a često podrazumijevaju i razna testiranja.

Od kandidata za radna mjesta u civilnom sektoru, često se zahtjeva tzv. "federalni životopis", koji zahtjeva dodatne informacije od onih koji se inače navode u životopisima za radna mjesta. Tako ćete uz životopis koji mora biti dužine od tri do pet stranica, priložiti popratno pismo te gomilu papirologije koja opravdava vašu prijavu za radno mjesto u institucijama federalne vlade.

Konačno, kada se sagledaju plaća, beneficije, sigurnost i proces zapošljavanja, ipak postajete svjesni kako u SAD-u postoji nekoliko boljih poslodavaca od američke vlade.

(V.K.)
Izvor:
seattlepi.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.