Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zabušanti snižavaju produktivnost ostalih zaposlenika

Sa zabušantima nitko ne voli raditi, zaključak je istraživanja američke tvrtke Leadership IQ provedenog na 70.305 zaposlenika, menadžera i izvršnih direktora u 116 američkih tvrtki. Naime, 87% zaposlenika kazalo je da ih rad kraj kolege koji se ne trudi potiče na razmišljanje o promjeni posla, a čak 93% ih je ustvrdilo da rad sa zabušantima značajno smanjuje njihovu produktivnost.

Zabušanti su zapravo emocionalni vampiri koji isisavaju energiju iz ostalih, kaže izvršni direktor tvrtke Leadersip IQ, Mark Murphy.

Ispitanici su zamoljeni da navedu pet karakteristika zabušanta, a najviše ih je navelo: negativan stav, poticanje nevolja, prebacivanje krivnje na druge, nedostatak inicijative, te nestručnost.

Zabušanti su često vrlo vješti u izbjegavanju posla. Više vremena provode raspravljajući o svojim zadacima nego radeći na njima. Sjajni su u identificiranju problema, ali nisu tako dobri i u njihovom rješavanju. Imaju dobro razrađene i pripremljene izgovore ako nešto nisu obavili. A njihova lijenost često ide na štetu njihovih mnogo savjesnijih kolega koji moraju dovršavati njihove zaostatke.

Mnogo njih, međutim, sebe ne smatra ni ne vidi kao zabušante, već radije okrivljuju druge. Od oko 87% onih koji su u istraživanju naveli da se žele maknuti od zabušanata, polovica su vjerojatno i sami zabušanti, ističu u Leadership IQ. Na primjer, više od polovice američkih zaposlenika nisu angažirani na svom poslu, pokazali su rezultati istraživanja koje je nedavno provela tvrtka Gallup.

Većina ih svoj radni dan provede "na pola" spavajući, a čak oko 17% ih je "aktivno neangažirano", prema Gallupu. Tih 23 milijuna "aktivno neangažiranih" radnika, zbog izgubljene produktivnosti, američko gospodarstvo godišnje stoje oko 370 milijardi dolara. Taj podatak dovoljan je da se shvati uspješnost websiteova kao što su www.IshouldBeWorking.com, ili www.BoredAtWork.com.

Također, čak četvrtina američkih zaposlenika koristi računalo na svom sadašnjem poslu kako bi za radnog vremena tražili drugi posao, pokazalo je istraživanje tvrtke Hudson. Uz to, 10% američkih zaposlenika uz ručak za radnog vremena konzumira alkohol, a 19% ih barem jedanput tjedno laže na svom radnom mjestu, od čega njih 13% kako bi prikrili pogrešku, a 8% kako bi opravdali svoj izostanak s posla, pokazuju istraživanja američkog job-sitea CareerBuilder.com.

Ako tvrtke žele zadržati najbolje zaposlenike moraju otpustiti najgore, jer ako zabušanti počnu diktirati kompanijsku kulturu, produktivnost i kvalitetu, sve od toga će pasti, a učinkoviti i talentirani zaposlenici će početi zaobilaziti tu kompaniju u širokom luku, napominje Murphy.

(T.B.)
Izvor:
Denver Post

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.