Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kineski studenti ne mogu do diploma prije nego se zaposle

Pojedini kineski fakulteti, koji su se našli pod pritiskom da moraju pridonijeti zapošljavanju novih studenata na siromašnom tržištu rada, svojim studentima neće dodijeliti diplomu ukoliko ne uspiju pronaći posao.

Kako navodi list Xin´An Evening News, studenti u istočnoj kineskoj pokrajini Anhui, pobunili su se nakon što su im službenici fakulteta odbili dodijeliti stečene diplome sve dok ne donesu pismo kojim potvrđuju da su pronašli posao.

Kineski diplomanti završetkom školovanja ulaze na teško tržište rada, a prema vladinim podacima, za više od 60% njih postoji mogućnost da ne pronađu zaposlenje, unatoč rastu gospodarstva.

Ove će godine na kineskim fakultetima diplomirati oko 4,1 milijun osoba, što je porast od 500% u proteklih sedam godina, dok se broj novootvorenih radnih mjesta za diplomante smanjio za 22% od prošle godine i sada broji tek 1,6 milijuna radnih mjesta, podaci su Nacionalnog povjerenstva za razvitak i reforme.

Pod takvim pritiskom studenti su reagirali nasilno na spomen bilo čega što bi moglo imati utjecaja na njihov poslovni prosperitet.

Tako je ovog mjeseca oko 10.000 studenata sudjelovalo u neredima na Fakultetu Shengda u centralnoj kineskoj pokrajini Henan, uništavajući studentske domove i pljačkajući banke, supermarkete te trgovine s elektroničkom opremom, nakon što im je rečeno kako će im diplome izdati Fakultet Shengda umjesto prestižnijeg Zhengzhou Sveučilišta.

Mediji navode kako su studenti, nakon što su im službenici fakulteta obećali bolje diplome, platili veće školarine.

(V.K.)
Izvor:
interfax.cn

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.