Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Umjetnim tjelesnim satom pokušat će se riješiti problem nesanica zaposlenika

Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu koristit će digitalnu tehnologiju u pokušaju stvaranja umjetnog tjelesnog sata kojim će pokušati otkriti uzroke nesanice.

Taj će kompjuterski dizajniran sat, oponašajući rad ključnih gena i proteina u ljudskom mozgu, baciti novo svjetlo na inače složen biološki proces koji utječe na naš unutarnji ritam. Svoj test znanstvenici provode u laboratoriju, bez ljudskih pokusnih kunića, a budući da njihov uređaj nema osobni tjelesni sat, uvjereni su kako imaju potpunu kontrolu nad eksperimentom.

Inače, ova je studija dio velikog Europskog istraživanja o poremećajima sna, koji postaje gorući problem u zemljama EU, gdje svaki peti zaposlenik radi u smjenama.

Profesor Andrew Millar navodi kako im je glavni cilj napraviti sat te ga učiniti što složenijim. On objašnjava kako će u svom istraživanju koristiti genetičke informacije koje trenutno imaju, kako bi izgradili sintetički unutarnji sat na uzorku kvasca.

Ovim ćemo istraživanjem doznati koliko u biti znamo o našem biološkom satu te otkriti neke nove smjernice koje ćemo u budućnosti moći primijeniti u druge svrhe, zaključio je Millar.

(V.K.)
Izvor:
RxPG News

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.