Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U Koreji pad broja časnih poslova

Kako su se korporativna ulaganja u Koreji smanjila uslijed novih vladinih odredbi, broj časnih poslova s visokom plaćom je opao, pokazuju rezultati istraživanja.

Analize pokazuju kako se unatoč vladinim podacima koji pokazuju da su se uvjeti za zapošljavanje poboljšali, poslovni osjećaj pogoršao.

Samsung Economic Reserach Institute (SERI), u izvještaju pod nazivom "Opadanje dobrih poslova i njegove implikacije", napominje kako je prošle godine otvoreno 140.000 dostojnih radnih mjesta, što je više nego upola manje u odnosu na 2004. kada ih je otvoreno 300.000.

Prema definiciji Međunarodne organizacije rada (ILO), "dostojanstveni poslovi" računaju se na osnovi broja novootvorenih radnih mjesta u gospodarskim granama u kojima su prosječne plaće veće od prosječnih, ako se gleda prosjek visine plaća u cjelokupnom gospodarstvu. U tu kategoriju spadaju poslovi u financijskom, uslužnom, IT, te osiguravajućem sektoru.

Izvješće je pokazalo kako je razina nezaposlenosti ostala stabilna na 3,2% u svibnju ove godine, dok se broj onih koji su pronašli posao povisio za 280.000 u odnosu na svibanj prošle godine. Međutim, kvaliteta poslova se snizila zbog malog broja novootvorenih kvalitetnih radnih mjesta.

Usporedno s time, povećao se broj osoba koje odbijaju ponuđene poslove. Podaci pokazuju kako se broj radno neaktivnih stanovnika zbog traženja posla, u prvom kvartalu povisio na 490.000, što je najviše od prvog kvartala 2003. kada je istraživanje i započelo.

(V.K.)
Izvor:
dongA.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.