Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Australski poslodavci koji plate pogreb zaposlenika oslobođeni plaćanja poreza

Može se činiti čudnim, ali čini se da i smrt ima svojih prednosti, barem prema australskom poreznom uredu. Naime, u svojoj najnovijoj presudi ured je odlučio da poslodavci koji plate pogreb svog preminulog zaposlenika ne moraju platiti porez na troškove pogreba.

Porezni zakoni određuju da osoba mora biti u stanju "stalnog postojanja" kako bi se smatrala zaposlenikom na čije povlastice poslodavac plaća porez. Ako pojedinac umre, više nije osoba na čije povlastice poslodavac plaća porez, stoji u obrazloženju poreznog ureda.

Naime, poslodavci u Australiji plaćaju porez na beneficije koje pružaju svojim zaposlenicima kao što su automobil ili školarina za djecu. Stoga kada zaposlenik umre, poslodavac više nije obvezan plaćati porez na te beneficije, u koje se može uračunati i plaćeni pogreb.

Stručnjaci predviđaju da bi ovakva odluka poreznog ureda mogla uzrokovati proširenje beneficija obiteljima umrlih radnika, kao što su nastavak plaćanja školarine, ili omogućavanje obitelji da zadrži tvrtkin automobil, jer na njih poslodavci također više ne bi morali plaćati porez.

(T.B.)
Izvor:
Reurters

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.