Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Predsjednik uprave BMW-a odstupa s pozicije nakon šezdesetog rođendana

Novi predsjednik uprave BMW-a je je Norbert Reithofer, arhitekt produkcijskog koncepta u pogonima u Münchenu, Dingolfingu, Regensburgu i Leipzigu. On će zauzeti mjesto HelmutaPankea koji sa svojim šezdesetim rođendanom odstupa s pozicije predsjednika uprave.


U BMW-u je naime praksa da se direktore, kada napune šezdeset godina, moli da isprazne svoje radne stolove, a ni Helmut Panke neće biti iznimka.

Na njegovo mjesto zasjest će od 1. rujna Norbert Reithofer čije je imenovanje prošlo glatko i bez ikakvih dvojbi. On je, naime, arhitekt produkcijskog koncepta u pogonima u Münchenu, Dingolfingu, Regensburgu i Leipzigu koji postižu gotovo nevjerojatnu fleksibilnost i iskorištenost kapaciteta od nekih 95 posto.

Helmut Panke će dakle dobiti dostojnog nasljednika, ali mu ipak nije lako što odlazi. Konačno, na čelu BMW-a je bio nepune četiri godine i u tom razdoblju su Bayerischen Motoren Werke rušili jedan rekord za drugim. Promet koncerna se u tom razdoblju povećao za čitavu četvrtinu, s 38 na gotovo 47 milijardi eura, a broj proizvedenih automobila povećao se za 44 posto - s 905.000 na 1,3 milijuna proizvedenih automobila marke BMW, Mini i Rolls Royce.

Norbertu Reithoferu će biti teško nastaviti ispunjavati visoke ciljeve s kakvima je Helmut Panke razmazio ulagače. Za njegova rukovođenja BMW je zaplovio dobrim kursom na svim važnim tržištima, od Amerike pa do Kine - i to unatoč olujama kao što su poskupljenje nafte, vrtoglave cijene čelika i slabog dolara.

S druge strane, upravo imenovanjem Norberta Reithofera oživljena je stara tradicija: na čelu BMW-a je ponovno inženjer.

(V.B.)
Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.