Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poslovi snova hrvatskih zvijezda

Istraživanje dnevnog tiska Jutarnji list pokazalo je da diplome hrvatskih političkih, televizijskih, sportskih i novinarskih zvijezda nisu obilježile njihovu životnu karijeru. Naime, većina sugovornika maštala je o glumačkoj ili odvjetničkoj karijeri. Visoko na listi interesa za studiranje bili su i Filozofski fakultet, Političke znanosti i Arhitektura na kojoj su, među ostalima, studirali karikaturist Otto Reisenger, tekstopisac Maja Perfiljeva te autor Velikog rječnika hrvatskog jezika, jezikoslovac Vladimir Anić.

Studij prava završili su mnogi poznati političari i sportaši. Među ostalim pravnici su po zanimanju i bivši premijeri Zlatko Mateša i Ivica Račan, nogometaš Slaven Bilić te vaterpolist Tomislav Paškvalin.

Ivica Račan otkrio je da je paralelno studirao Pravo i Političke znanosti, no na kraju je završio studij prava. Račan kaže da mu je pravo dalo fundamentalno obrazovanje koje mu je kasnije pomoglo kao sociologu i kao političaru.

Tomislav Paškvalin, bivši vaterpolist koji je s reprezentacijom osvojio dva olimpijska zlata, posljednjih osam godina direktor je HOC-a Bjelolasica. Iako nikada nije radio kao pravnik, priznaje da mu je diploma Pravnog fakulteta zagrebačkog sveučilišta mnogo pomogla i kao sportašu i kao menadžeru.

Studij komparativne književnosti i hrvatskoga jezika bio je izbor Đurđe Adlešić, bjelovarske gradonačelnice i predsjednice HSLS-a sve do 1995., kada se na poziv Dražena Budiše aktivnije angažirala u politici. Radila sam kao knjižničarka, prvo u gradskoj, a onda u školskoj knjižnici, a neko sam vrijeme i predavala hrvatski jezik, prisjetila se Đurđa Adlešić.

Zbog ulaska u politiku, karijere svjetski poznatog liječnika dijabetologa i sveučilišnog profesora odrekao se i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić.Jedini razlog zašto sam promijenio zanimanje bili su rat i agresija. Kada sam postao potpredsjednik Vlade, prekinuo sam sve svoje obveze na fakultetu i u bolnici, prisjetio se Granić.

Pjevačica Gabi Novak ne može a da ne požali što nikada u životu nije uspjela pronaći dovoljno vremena za prvu ljubav, slikarstvo i dizajn.

Kada je kao mlada djevojka završila zagrebačku školu Primijenjenih umjetnosti, smjer grafiku, logičan slijed događaja predviđao je upis na Akademiju likovnih umjetnosti jer je Gabi oduvijek prije svega htjela biti slikarica.

Novi izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić otkrio je da je htio upisati arheologiju ili matematiku, a za pravo se odlučio samo zato što je to bio jedan od rijetkih studija koji se moglo upisati izvanredno.

(A.T.)
Izvor:
Jutarnji list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.