Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Tipkovnica koja povećava brzinu unosa podataka

Sastavni dio rada na računalu svakako je upotreba tipkovnice, bez koje je ulazak u računalni svijet nemoguć. No pri tipkanju i unošenju raznih podataka samo se profesionalci služe sa svih deset prstiju ruke, a ostali se prepoznaju po lupanju sa dva prsta. Kako bi spriječio sporo, dosadno, dugotrajno, zamarajuće i po zdravlje opasno beskonačno tipkanje, poznati inovator iz Dugopolja Neno Dodoja osmislio je zanimljivi proizvod - ergonomsku višebojnu tipkovnicu.

Tako se brzina unosa podataka višestruko povećava, a korisnici se pri prvom susretu s tipkovnicom uče upotrebi svih deset prstiju. Moja je ideja da tipkovnica bude u različitim bojama koje je dijele po grupama za svaki prst na zelenu, narančastu, žutu, crvenu i crnu boju. Ona navodi korisnika da se služi svim prstima, što itekako olakšava rad, kaže Dodoja koji je za početak izradio dvobojnu crno-sivu tipkovnicu, što može napraviti svaki čitatelj, kombinirajući slova dviju raznobojnih tipkovnica.

Višebojna tipkovnica posebno je dobra za djecu, a Dodoja je svoju ideju razradio i izradom dodatka za početnike u obliku višebojne rukavice bez prstiju, te prstenova u bojama tipkovnice na kojima su označeni znakovi koji se tipkaju istobojnim prstom.

Dugopoljski inovator napominje kako u Zakonu o zaštiti na radu stoji da tipkovnice ne smiju imati odsjaj i bljeskati, što su kriteriji koje njegov višebojni proizvod zadovoljava.

Jedan od najvećih zdravstvenih i ekonomskih problema današnjice su povrede lokomotornog sustava uzrokovane nepravilnim tipkanjem na tipkovnici pri radu za računalom, pojašnjava Dodoja.

(A.T.)
Izvor:
Vjesnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.