Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Hladni poslovi za vruće ljetne dane

Iako je proteklih dana došlo do zahlađenja i pada temperatura zraka, ne tako davno bili smo svjedoci nesnosnog vala vrućina koji je poharao našu i mnoge druge zemlje. Veliki val vrućina poharao je i Sjedinjene Američke Države, zbog čega su se neki zaposlenici možda na trenutak zastali i na minutu razmislili o svom trenutnom poslu.

Neki od njih možda su u tom trenutku poželjeli raditi posao prodavača sladoleda ili su tek bili zahvalni što ne rade u talionici željeza ili ispred vruće pećnice za pizzu.

S obzirom na vremensku prognozu i upozorenja građanima SAD-a, te apela za štednjom električne energije, CNNMoney.com objavio je listu poželjnijih "hladnih" poslova i nekih, ne baš poželjnih, "vrućih".

  • Hladni poslovi
  • Tako se posao izrade ledenih skulptura, našao na prvom mjestu, vjerojatno najpoželjnijih. Atraktivnosti ovog posla tijekom ljetnih mjeseci svjedoči i Janson Iwakami, vlasnik tvrtke Amazing ice sculptures, koji čak i kad je vani vrlo toplo radi odjeven u rukavice i toplo skijaško odijelo. Međutim, Amerikanci koji svoju karijeru ne vide u izradi skulptura od leda, uvijek mogu otići na razne party-je na kojima se izlažu njegove skulpture ili se piće poslužuje na ledenim šankovima i stolovima.

    Prodavač sladoleda, našao se također na listi hladnih zanimanja u ove vruće dane. Sjedenje u klimatiziranom kamionu prepunom sladoleda, čini se kao jedan od boljih poslova u užarenim gradovima diljem SAD-a. Jedna od osoba koji rade ovaj posao je i Peter, vlasnik kamiona za prodaju sladoleda kojim obilazi ulice New Yorka. Međutim, on napominje kako ne bi radio ovaj posao, kada njegovo vozilo ne bi imalo klimatizacijski uređaj.

    Istraživač na Arktiku može se činiti uzbudljiv posao kada samo zamislite da se živa na termometru spušta do nezamislivih temperatura ispod ništice. Tako govori i Marie Gilbert, glasnogovornica Sveučilišta na Aljasci koje sponzorira neke od ovih istraživačkih ekspedicija.

    Ona objašnjava kako tijekom zimskih mjeseci istraživači nose sloj sintetičkog donjeg rublja, odjeću ispunjenu perjem ili sintetičkim vlaknima, a oni koji si to mogu priuštiti, odjeću od bikove vune. Tijekom ljetnih mjeseci, Gilbert objašnjava kako su istraživači odjeveni u kratke hlače, majice i krznene čizme. Međutim rad na takvim područjima može značiti i potpunu izoliranost s obzirom na nedostatak signala za mobitele.

  • Vrući poslovi
  • Zaposlenik u pečenjarnici ili na pomičnim kolicima s hot-dogom te kebabom, na vrućem betonu New Yorka, zasigurno nije lagan posao. Međutim, manjak gostiju veća je briga za ovu djelatnost u SAD-u, jer iako ljeti ostvaruju najveći promet, loše vrijeme, pa tako i velike vrućine zbog kojih ljudi baš ne izlaze često van, zadaju brige ovim zaposlenicima.

    Mislite da vam je teško na visokim temperaturama u hladu? Kako je tek onda osobama zaposlenima na poslovima zavarivača, koji su od plamena, čija temperatura može dosezati i 2.900 stupnjeva Celzijevih, udaljeni samo nekoliko centimetara. Pa čak i unatoč takvoj vrućini, ovi zaposlenici moraju nositi zaštitna odijela, otporna na vatru.

    Na pitanje kako američki vatrogasci podnose vrućine, vatrogasac William Mutter odgovara: Ne podnosimo.
    Unatoč vrućini i plamtećoj vatri s kojom se svakodnevno susreću, oni također moraju biti odjeveni u zaštitna odijela i kacige, što ovaj posao čini još težim i teško podnošljivim. Uz sve to vatrogasci često na svojim leđima nose i spremnike s kisikom, te ukoliko je to potrebno u borbu s vatrenom stihijom ulaze s maskama na licu.

    Jedino osvježenje, vatrogasci si priušte u stankama između zadaka kada se u dvorištu vatrogasne postaje osvježe zalijevajući se vodom iz vatrogasnog crijeva.

    (V.K.)
    Izvor:
    CNN Money

    MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.