Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U Velikoj Britaniji više od pola milijunaša su žene

Studija britanskog Centra za gospodarska i poslovna istraživanja (CEBR) pokazuje da će od milijun Britanaca, koji će za deset godina posjedovati više od milijun funti, više od polovice pripadati ženskom spolu.

Naime, dok je 2003. bilo samo 230.000 milijunaša, broj britanskih će se sa sadašnjih 376.000 porasti na oko 670.000 u 2010., a za deset godina bit će čak 1,7 milijuna. Pritom će žene profitirati u odnosu na muškarce. Očekuje se da će za petnaest godina čak 53% milijunaša biti ženskog spola, zahvaljujući duljem trajanju života i velikodušnim brakorazvodnim naknadama.

Za opći porast broja bogataša najveće zasluge imaju porast vrijednosti dionica i nekretnina. Službeni podaci pokazuju kako je u razdoblju od 2001. do 2003., koje odgovara padu na tržištu dionica, broj milijunaša s 234.000 pao na 230.000. Nakon tog razdoblja dionice su se oporavile zbog čega je porastao i broj imućnih. Među Britancima s imovinom između 500 i milijun funti već je 53% ženskog spola.

No, iako u razvijenim zemljama žene čine gotovo polovicu radne snage te postižu bolje rezultate u obrazovanju od muškaraca, pri vrhu piramide tek ih je 8 posto. Uz to, žene za isti posao i istu razliku u godinama u prosjeku zarađuju za trećinu manje od svojih muških kolega.

Stanje u Hrvatskoj ne odudara od prosjeka u razvijenim zemljama. U 500 najvećih hrvatskih tvrtki tek je svaka trinaesta rukovodeća fotelja rezervirana za ženu. Također istraživanja o visini plaća u Hrvatskoj pokazuju da su plaće žena u menadžmentu manje od plaća muškaraca te da se ta razlika povećava s godinama radnog iskustva.

Naime, na početku karijere žene u menadžmentu zarađuju oko 10% manje od muškaraca, a do 12. godine radnog iskustva ta se razlika penje i do 25% u korist muškaraca.

(A.T.)
Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.