Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Napojnice u hrvatskim restoranima i lokalima

Kolike su napojnice u hrvatskim restoranima i lokalima? Pravila nema, ali bi trebale biti onoliko koliko je i zadovoljstvo gosta uslugom, komentirat će vam domaći ugostitelji.


S druge strane, većina inozemnih turista koji dolaze prvi put ne zna kakvi su kod nas običaji pa se rukovode uputama koje nalaze u nizu turističkih vodiča. Problem je, međutim, što u njima pišu potpuno različite informacije, koje zbunjuju goste.

Tako se u on-line inozemnim turističkim informacijama ali i uglednim vodičima može pročitati kako napojnica u Hrvatskoj nije uračunata u cijenu jela ili pića. Po vlastitoj procjeni odlučite je li zaslužena ili ne, a ako jest uobičajeni je iznos 10% računa.

Istovremeno se turističkim publikacijama koje su dostupne u inozemstvu mogu naći informacije o tome kako konobari u Hrvatskoj imaju zajamčenu plaću pa im se zato ne daju napojnice.

Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore koja okuplja 19.000 ugostitelja, smatra da su obje preporuke jednako štetne te da su se ugostitelji već žalili na to.

Kod nas je običaj da napojnica bude najviše 3 do 5 posto od računa, tek iznimno više. Isto tako je nedopustivo kazati kako se napojnice ne daju jer konobari imaju plaću, kaže Mihić.

(A.T.)
Izvor:
Slobodna Dalmacija

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.