Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Schwarzenegger uveo najveći minimalac u SAD-u

Kalifornijski parlamentarci i guverner Arnold Schwarzenegger donijeli su odluku o podizanju najnižeg minimalnog dohotka na najvišu razinu u Sjedinjenim Državama.


Dogovor postignut između republikanskog guvernera i demokrata koji imaju većinu u parlamentu podići će cijenu sata rada u sljedećih godinu i pol za 1,25 dolara, tako da će minimalni iznos po satu rada iznositi 8 dolara.

Povećanjem u slijedećem jednoipolgodišnjem razdoblju konkretno znači da će se sat rada u siječnju sljedeće godine povećati za 75 centi, a u siječnju 2008. godine za još 50. Nova plaća bit će 25 centi viša nego što je prvotno predložio guverner Schwarzenegger, koji je uložio i veto na prvotne odluke o povećanju cijene sata rada.

Kako bi se postigao dogovor, demokrati su zauzvrat odustali od zahtjeva da se plaće automatski prilagođavaju promjenama u stopi inflacije.

Inače, Kalifornija je prošle godine proglašena osmom najvećom ekonomijom na svijetu. Iako sačinjava samo 12% od ukupnog broja stanovnika Sjedinjenih Država, ova najbogatija američka država zauzima 13% u ukupnom američkom bruto domaćem proizvodu (BDP).

BDP same Kalifornije u 2004. godini iznosio je bilijun i 550 milijardi dolara, što je prema kupovnoj moći čini najbogatijom američkom državom.

(A.T.)
Izvor:
Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.